#turizam

Hrvatska je ovog tjedna dobila Ministarstvo turizma i sporta: TURIZAM I U NOVOJ VLADI OSTAJE JEDNA OD STRATEŠKIH GRANA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Pozicija ministra u Vladi prvenstveno politička, ali i da činjenica da nova ministrica turizma Nikolina Brnjac ne dolazi iz sektora pred nju stavlja izazov da se u najkraćem roku upozna sa sektorom i njegovim ključnim pitanjima

 

Premda se pred sastavljanje nove Vlade ozbiljno špekuliralo oko toga hoće li u novom sazivu biti mjesta za Ministarstvo turizma mandatar Andrej Plenković otklonio je sve nedoumice predstavivši jučer u Saboru novu ministricu turizma i sporta. Dr. sc. Nikolina Brnjac do sada bila na funkciji državne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a tri godine prije obnašala je također funkciju državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Na ministarsko mjesto došla je bez prethodnog iskustva u turističkom sektoru, tako da će joj jedan od prvih zadataka biti da se dokaže i zasluži povjerenje struke. Baš iz razloga što nije upoznata s novom ministricom i njezinim načinom rada i ta struka je zasad prilično suzdržana u svojim komentarima. Tako direktor HUT-a Veljko Ostojić kaže kako je pozicija ministra u Vladi prvenstveno politička, ali i da činjenica da nova ministrica turizma ne dolazi iz sektora pred nju stavlja izazov da se u najkraćem roku upozna sa sektorom i njegovim ključnim pitanjima.

Nikolina Brnjac, nova ministrica turizma i sporta (Damir Senčar / Hina)

Nikolina Brnjac, nova ministrica turizma i sporta (Damir Senčar / Hina)

"Najvažnije je da bude proaktivna i da odabere dobar tim najbližih suradnika. Obzirom na specifičnost ove godine sigurno je da će se ministrica odmah morati uhvatiti u koštac s gorućim problemima sektora. HUT, sve kompanije članice i ja osobno stojimo na raspolaganju ministrici i otvoreni smo za suradnju i iznalaženje najboljih rješenja za ovaj izazovni trenutak hrvatskog turizma kao i za dugoročna rješenja važna za njegov održivi razvoj", poručuje Ostojić. Hrvatska je dakle dobila novu ministricu turizma u jeku turističke sezone koja je pred naš, ali i globalni turizam postavila pregršt prepreka i iskušenja.

Usprkos njima ostvareni turistički rezultati na dvije trećine srpnja iznad su svih očekivanja, te je glavni zadatak i dalje zadržati visoku razinu sigurnosti u destinaciji i strogo se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. Prema podacima iz sustava eVisitor u našoj je zemlji u prvih dvadeset dana srpnja zabilježeno više od 1,5 milijuna dolazaka turista koji su već do sada ostvarili više od 11 milijuna noćenja, što je više od gotovo polovice dolazaka i noćenja ostvarenih od početka godine. Hrvatska obala u srpnju ima najbolju epidemiološku sliku, a to potvrđuje i rast broja gostiju na cijeloj obali, uključujući i Dalmaciju. Najviše inozemnih gostiju stiglo je ovog ljeta na odmor iz Njemačke, a nakon njemačkih najbrojniji su turisti iz Slovenije, Češke, Austrije i Poljske.

U gotovo pet mjeseci otkada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze COVID-19 virusom do danas nema službenih informacija da se u komercijalnom smještaju u Hrvatskoj zarazio bilo koji od državljana drugih država. Hrvatska i dalje, u usporedbi sa svojim glavnim konkurentima na Mediteranu, ima najbolju epidemiološku sliku i najmanje aktivnih slučajeva, a situacija u ključnim turističkim destinacijama na obali i priobalju i dalje je povoljnija od nacionalnog prosjeka, te premašuje razinu najsigurnijih EU

članica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater