KAKVA NJUŠKA

Labrador Rio sa svojim je cipelicama prava zvijezda. Postao je i – dogfluencer svjetskog glasa

| Autor: Robert Šimonović
Morena, Leon i Rio (Snimio: Marko Gracin)

Morena, Leon i Rio (Snimio: Marko Gracin)


Svi su čuli za mačka u čizmama, ali bogme nisu i za psa u cipelicama…

Iako, ni to baš nije potpuna istina, jer protagonist naše današnje priče pravi je pravcati influencer. Ili, da budemo precizniji, on je dogfluencer, i to onaj svjetskoga glasa!

Njegovo ime je Rio, a riječ je o 12-godišnjem labradoru, koji je punopravni član riječke obitelji Negovetić.

Rijeva vlasnica zove se Morena Negovetić, Morenin suprug Marin, a njihova djeca Filip i Leon.

Najbolji na svijetu

A što kaže Morena, kakvo je njezino treće, malo dlakavije dijete?

– Rio je najbolji pas na svijetu! Znam da to kažu svi vlasnici pasa, ali za njega i oni koji ga prvi put upoznaju kažu da je pas za poželjeti. Odmalena je druželjubiv, veseo, voli ljude, djecu, druge pse… Gdje ga staviš, tamo će biti. Presretan je kad nam netko dođe, jako je pitom i voli društvo.

Djeca mogu skakati po njemu, čupati ga, navlačiti, a on će sve to potrpjeti i neće reagirati, opisuje Morena njezina četveronožnog ljubimca.

Zanimalo nas je i kako je Rio postao dijelom obitelji Negovetić?

– Stariji sin Filip, koji sada živi i radi u Nizozemskoj, jako je htio nabaviti psa kad je bio mali. Moj suprug ga je pronašao u jednoj uzgajivačnici u Koprivnici. Došli smo ga pogledati, prvi nam je prišao, i to je bila ljubav na prvi pogled, govori Morena, dodavši da je 10. svibnja prošlo točno 12 godina otkako je Rio prvi put stigao kod njih u Rijeku.

Inače, da Rio ima osobnu iskaznicu, na njoj bi pisalo da je rođen 10. ožujka 2012. godine.

Foto: MORENA NEGOVETIĆ

Za jednog psećeg 12-godišnjaka i dalje je vrlo aktivan. Nažalost, slabije čuje i malo se sporije kreće, ali to ga ne sprečava da s obitelji Negovetić putuje kamo god treba ići. Bilo da je riječ o izletima, skijanju, ljetovanju…

– Velik je, nije od onih koje možeš staviti u torbu, ali mora ići s nama gdje god išli, kaže »mama Morena«.

Pas u cipelicama


U svakom slučaju, Rio je itekako poseban i neobičan pas. Zbog rana koje na njegovim prednjim šapicama uzrokuje pododermatitis, prije svake šetnje mora obuti cipelice. One mu, prije svega, olakšavaju svakodnevicu. Probleme sa šapama Negovetići su primijetili prije otprilike pet godina.

– Prvo je šepao, a kako labradori imaju genetske predispozicije za probleme s kukovima, mislili smo da je o tome riječ. Obavili smo sve pretrage, ali on je i dalje teško hodao. Doslovno su mu od boli i suze znale poteći. Naravno, zbog toga je sve više odbijao ići u šetnju.

Sve dok jedna veterinarka nije shvatila da je riječ o pododermatitisu, alergijskoj upali prednjih šapica. Mazali smo ga kremama, davali kortikosteroide, ali rane bi mu se ubrzo nakon toga ponovo pojavljivale. A onda smo sasvim slučajno otkrili cipelice na psećoj plaži u Rabu, gdje inače i ljetujemo.

Otkrili smo da ih možemo nabaviti preko Amazona i od onda nam je svima život puno lakši. One mu amortiziraju hod i poprilično olakšavaju kretanje, govori Morena.

Pitamo je kako je Rio reagirao kad ih je prvi put morao obuti.

– Ispočetka je hodao k’o po jajima, ali brzo ih je prihvatio. Jednostavno je skužio da mu to pomaže, kaže Morena.

A kako na psa u cipelicama reagiraju oni koji ga prvi put vide na ulici.

– Gdje god se pojavimo prava je atrakcija. Neki se smiju jer misle da cipelice nosi iz fore ili zbog kiše. Najsimpatičnija su djeca koja odmah viču: »Ajme, vidi, pas u cipelicama!«, odgovara Morena.

Saznajemo i da cipelice nisu skupe, dva para koštaju 30-ak eura, a Rio ih mora mijenjati svakih 4-5 mjeseci. Cipelice imaju pravi đon, odzvanjaju kao kopita, pa postoji mogućnost da oni kratkovidniji Rija zamijene s konjem.

– Dakle, ima tek dva para kao pravi muškić. Da je kujica vjerojatno bi imao cijelu kolekciju cipelica, zaključismo mi mačistički, ne obazirući se na feminističku korektnost.

Planetarna popularnost

Nego, kako ste odlučili Riju otvoriti Instagram profil, pitamo Morenu.

– Skužila sam da imam oko za fotografiju pa sam ih često dijelila na svom profilu. Ali kad bih njega stavljala, uvijek bi reagiralo najviše ljudi. Tako sam odlučila i njemu otvoriti profil rio_lab_in_boots.

Profil ima manje od tri mjeseca, a već smo prešli 23.000 pratitelja. Prate nas i javljaju nam se ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike, Ujedinjenog Kraljevstva, preko Meksika i Južnoafričke Republike, pa sve do Indije, Šri Lanke…, nabraja ponosna Riječanka, dodavši da je Rijev profil u manje od tri mjeseca vidjelo preko dva milijuna ljudi.

A što na sve to kaže svjetski priznati dogfluencer?

– Vau, vau, vuf, vuf!

Što to znači, možete li nam prevesti? – zamolili smo njegovu vlasnicu.

– Kaže da želi još jedan keksić, ali i da je nanjušio kujicu koja se tjera u susjedstvu, pojašnjava Morena.

Eto, i u najvećoj slavi bitno je ostati normalan – s četiri noge čvrsto na zemlji, cipelicama unatoč!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater