novouređeno turističko naselje

U Savudriji svečano otvoren luksuzni Resort and Residences. Janković: "Petram je simbol nove, kozmopolitske Istre"

Ovaj projekt sinergija je bogatog iskustva koje Aleksandar Grupa ima u graditeljstvu s više od dva milijuna izgrađenih četvornih metara i stručnosti MK Grupe koja već 15 godina posluje u luksuznim hotelima, kazao je Mihajlo Janković, generalni direktor MK Groupa, te dodao da će poseban naglasak biti stavljen na obnovljive izvore energije

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Petram Resort and Residences, novouređeno turističko naselje smješteno u Savudriji nedaleko od slovenske granice, danas je svečano otvorio svoja vrata. Riječ je o jednoj od najvećih turističkih investicija u Hrvatskoj, vrijednoj preko 110 milijuna eura. Velik je to projekt MK Grupe, srpske kompanije koja ove godine slavi 40 godina postojanja, a koji je realiziran u partnerstvu s Aleksandar Grupom.

Raskošan kompleks u kojem radi stotinjak djelatnika, a koji obuhvaća 252 luksuzne nekretnine, uključujući 55 turističkih vila i 197 apartmana modernog dizajna, jučer su obišli novinari iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Fascinantan bazen

Specifičnost Petram Resorta je drugi najveći rooftop i infinity bazen na svijetu, a prvi takav u Europi, fascinantne duljine od 105 metara. Kako saznajemo, izgradnja ovog bazena, nakon Pelješkog mosta, drugi je najkompleksniji građevinski objekt u Hrvatskoj. U skoroj budućnosti, kraj samog bazena na krovu otvorit će se restoran s pogledom na istarsku i slovensku obalu, kojim će upravljati priznata slovenska chefica Ana Roš, vlasnica poznatog restorana Hiša Franko koji je 2017. godine osvojio titulu najboljeg restorana na svijetu te dvije Michelinove zvjezdice.

Jednu od vila, koja se prostire na 400 kvadratnih metara, predstavio je arhitektonski studio Lad1 zadužen za realizaciju ovog projekta, a kojim upravljaju poznate zagrebačke arhitektice Maja Bručić i Eva Cotman. Gradnja resorta trajala je rekordne dvije godine. Interesantno je napomenuti da je već prodano 65 posto ukupnih kapaciteta resorta, a upravljanje nekretninama bit će povjereno samom resortu.

Naime, upravitelj resorta će održavati infrastrukturu i objekte, pružati usluge čišćenja i iznajmljivanja te obavljati ostale potrebne usluge. Važno je naglasiti da se vlasnici tih nekretnina obvezuju da će se baviti hotelskom djelatnošću. Objekti su sa svih strana okruženi zelenilom, što smanjuje vidljivost velike količine betona zbog koje je dio mještana negodovao.

Mihajlo Janković, generalni direktor MK Groupa, prilikom predstavljanja investicija za budućnost, istaknuo je da je namjera tvrtke u iduće tri godine uložiti 1,6 milijardi eura u tri ključna sektora - turizam, energiju i poljoprivredu.

"Ovaj projekt sinergija je bogatog iskustva koje Aleksandar Grupa ima u graditeljstvu s više od dva milijuna izgrađenih četvornih metara i stručnosti MK Grupe koja već 15 godina posluje u luksuznim hotelima. Ušli smo u ovaj projekt vjerujući u potencijal Savudrije, a Petram je za nas postao simbol nove, kozmopolitske Istre. Vjerujemo da smo svojim ulaganjem doprinijeli daljnjem razvoju ove destinacije", poručio je Janković.

Poseban naglasak, dodao je, bit će stavljen na obnovljive izvore energije, kao što su solarne i vjetroelektrane, u koje će biti uloženo 900 milijuna eura kroz isti period. Također, moglo se čuti i da kompanija redovito izdvaja milijun eura godišnje za društveno odgovorne, održive projekte. Janković je najavio i da će kompanija do kraja godine darovati 600 tisuća eura vrtićima, a od toga 160 tisuća eura hrvatskim vrtićima.

Obogaćena ponuda

"Ovakve investicije u hrvatski turizam doprinose kvaliteti i diverzifikaciji destinacije te vjerujem kako će ovo ulaganje dodatno obogatiti turističku ponudu Istre. Drago mi je što ovaj premium turistički projekt poštuje sva načela održivosti, jer je to glavno strateško usmjerenje razvoja hrvatskog turizma. Vlada Republike Hrvatske nastavit će i ubuduće stvarati poticajno i sigurno investicijsko okruženje u turizmu", istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Službenom otvorenju, na kojem su nastupili Željko Joksimović i Nina Badrić, prisustvovao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese koji se osvrnuo na važnost projekta za istarski turizam.

"Koristi koje projekt Petram Resort nosi, kao što su utjecaj na zaposlenost, korištenje vrhunskih autohtonih proizvoda, na gourmet i sportski turizam, u konačnici su benefiti cijele zajednice. Drago mi je da je još jedna vrijedna investicija realizirana na području Umaga i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta", kazao je Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum