redizajn

Nova tipka dolazi na Microsoftove tipkovnice

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


IT kompanija Microsoft pozvala je neovisne proizvođače računala i laptopa da na tipkovnice dodaju novu tipku za pokretanje aplikacije umjetne inteligencije (AI) ChatGpt koju je razvila. Redizajn tipkovnice bit će najvec´a promjena koju je Microsoft uveo od dodavanja devedesetih godina 20. stoljeća posebnog Windows gumba, prenosi N1.

Microsoft koristi svoj jak utjecaj na tržište računala koje ima kroz svoje ugovore o licenciranju s neovisnim proizvođačima, kao što su Lenovo, Dell i HP kako bi simbolično otvorio vrata za aplikacije generativne AI tehnologije.

Iako se danas većina korisnika povezuje na internet, a samim tim koristi i AI aplikacije, preko telefona, a ne računala, IT gigant naglašava svoje blisko partnerstvo s OpenAI-om, proizvođačem ChatGPT-a.

Uvođenje novog dugmeta na tipkovnici pored tipke "space", na kojoj će pisati Copilot, označava početak godine za koju se očekuje da c´e biti intenzivno konkurentna, jer se tehnološke kompanije utrkuju da nadmaše jedna drugu u AI aplikacijama.

Microsoft nije jedina kompanija koja ima prilagođenu tipkovnicu. Apple je bio pionir ovog koncepta 1980-ih kada je uveo gumb "Command" (jedno vrijeme je nosio i Apple logo).

Google ima gumb za pretragu na svojim Chromebook-ovima i prvi je eksperimentirao s gumbom specifičnim za umjetnu inteligenciju da bi pokrenuo svog glasovnog pomoc´nika na svom Picklebook-u koji je sada ukinut.

Međutim, oko 82 posto svih desktop računala, laptopa i radnih stanica koristi Windows, Microsoftov operativni sustav u usporedbi s devet posto koji koristi Appleov i šest posto Googleov.

Očekuje se da c´e neki od proizvođača laptopa predstaviti svoje nove modele tipkovnice na CES sajmu gadgeta sljedec´eg tjedna u Las Vegasu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum