OMEGGLE

Ugašena je aplikacija koju su najviše koristili maloljetnici. Lani je imala 600 tisuća prijava zbog iskorištavanja djece

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Popularna stranica za video chat, Omegle, službeno je ugašena nakon 14 godina zbog brojnih optužbi za seksualno iskorištavanje djece i maloljetnika. Stranica je omogućavala korisnicima da se socijaliziraju s nasumce odabranim korisnicima, a tijekom pandemije je postala posebno popularna među djecom i tinejdžerima.

Osnivač Leif Brooks dao je izjavu za medije kazavši da stranica više "nije održiva, kako financijski tako i psihološki."

Omegle je bio predmet kontroverze već duže vrijeme, a posebno se istaknuo slučaj mlade Amerikanke koju je stranica nasumično uparila sa pedofilom. Korisnica je u vrijeme korištenja mreže i incidenta bila maloljetna, a tužba je podignuta deset godina kasnije, u studenom 2021.

Pravni tim stranice na sudu je zastupao stav da aplikacija nije kriva zbog onog što se dogodilo te da nije "utočište za predatore", kako su mnogi pokušavali dokazati. BBC je otkrio da je Omegle spomenut u više od 50 slučajeva protiv pedofila diljem SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije.

TikTok je zabranio poveznice koje vode na Omegle nakon što je istraga istog medija 2021. otkrila snimke na kojima se čini da se djeca skidaju pred strancima, a od pandemije su se takve snimke i fotografije udeseterostručile.

Internet Watch Foundation (dobrotvorna organizacija koja nadgleda ponašanje usmjereno na djecu na internetu), ustanovila je da je takvih materijala u 2022. bilo više od 63 tisuće naspram pet tisuća koliko ih je pronađeno prije pandemije.

Komentirajući odluku o gašenju stranice, Brooks je kazao: “Ne može biti iskrene odgovornosti Omeglea bez priznanja da su je neki ljudi zloupotrebljavali i koristili za grozne zločine”.

Dodao je i da određeni broj zlonamjernih korisnika konstantno pogađa komunikacijske servise kao što su Omegle i slični, piše BBC.

"Ma koliko volio da su okolnosti drugačije, stres i trošak ove borbe, uz stres i borbe za Omegle, jednostavno su previše. Ne želim doživjeti infarkt u tridesetima", kazao je osnivač.

Komentari na ostalim društvenim mrežama na gašenje stranice su različiti pa neki slave što se stranica napokon ugasila, a neki su nostalgični i iskazuju tugu za gašenjem stranice jer su tamo upoznali prijatelje.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of