LJEPOTA NA SVAKOM STOLU

Rezano cvijeće može trajati i tjednima uz jedan viralni trik

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Većina cvijeća ostaje svježa samo oko sedam do deset dana. Šteta, jer bismo još dugo htjeli imati neki od divnih šarenih buketa koje znamo kupiti ili dobiti.

Možda ste već otkrili cvjetni trik koji postaje viralan na društvenim mrežama, a trebao bi produljiti trajnost rezanog cvijeća.

Ako niste, evo kako funkcionira. Vrlo uobičajeni kućni lijek koji bi trebao očuvati cvijeće je ni više ni manje nego izbjeljivač. Jednostavno dodajte 1/4 čajne žličice izbjeljivača na litru vode u cvijeće u vazi.

Vjerovali ili ne, dodavanje malo izbjeljivača u vazu za cvijeće je sjajna ideja, ali također i ideja koju mnogi odmah označavaju kao mit. Ali zašto trik tako dobro funkcionira?

Kako izbjeljivač održava cvijeće tako dugo svježim?

Odgovor je u činjenici da izbjeljivač sprječava razvoj štetnih bakterija, koje mogu učiniti vodu mutnom i pomalo smrdljivom, što je jasan znak rasta bakterija.

Dodavanjem izbjeljivača sprječava se rast bakterija i voda ostaje bistra i svježa, što zauzvrat održava vaše cvijeće zdravim.

No važno je ne koristiti previše izbjeljivača. Iako izbjeljivač može produljiti život vašem cvijeću, ključno je da to činite u umjerenim količinama.

Da biste to učinili, trebali biste svakih nekoliko dana mijenjati vodu i redovito rezati stabljike cvijeća.

I naravno, buketu ne bi trebalo nedostajati sunčeve svjetlosti. Trik s izbjeljivačem svakako može biti koristan, no to ne znači da treba zanemariti konvencionalnu njegu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater