Andrzej Duda

Poljski predsjednik blokirao zakon koji olakšava pristup "piluli za dan poslije"

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Poljski konzervativni predsjednik Andrzej Duda u petak je uložio veto na zakon koji ženama olakšava pristup "piluli za dan poslije", izazvavši bijes lijevih i liberalnih političara.

Većinski katolička Poljska jedna je od samo dviju članica EU-a u kojima žene moraju imati recept za hitnu kontracepciju.

Po novome zakonu, osobe starije od 15 godina ne trebaju recept, čime bi se ukinulo ograničenje koje je 2017. uvela bivša vlada nacionalističke stranke Pravo i pravda, čiji je Duda saveznik.

"Predsjednik ne može prihvatiti zakonska rješenja koja djeci mlađoj od 15 godina omogućuju pristup medicinskim proizvodima koji se koriste u kontracepciji bez nadzora liječnika i koja zaobilaze ulogu i odgovornost roditelja", piše u priopćenju Dudina ureda.

Dodao je, ipak, da je otvoren za opciju po kojoj odrasle žene ne trebaju recept za "pilulu za dan poslije".

Zastupnici Nove ljevice, koja je dio proeuropske koalicijske vlade, reagirali su bijesno.

"Konzervativna ideologija pobijedila je znanost i ženska prava. Ali samo nakratko", rekla je zastupnica Joanna Scheuring-Wielgus na X-u.

Ministrica zdravstva Izabela Leszczyna najavila je prošli tjedan da će vlada, ako Duda blokira zakon, omogućiti da recepte izdaju ljekarnici koji prodaju pilulu, umjesto da žene kao sada moraju na pregled kod liječnika.

Koalicijska vlada je po pitanju abortusa podijeljena na lijeve i liberalne s jedne i konzervativnije zastupnike s druge strane. No, uspjeli su se dogovoriti u vezi ponovnog proračunskog financiranja umjetne oplodnje.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini