NOVI ZAKON O PRUŽANJU USLUGA U TURIZMU

Lakše poslovanje u turizmu, ali veće obveze u zaštiti potrošača-putnika


Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu koji je na snazi od početka ove godine, a usklađen je s Direktivom EU-a (2015/2302) o putovanjima u paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima koja će u primjenu od 1. srpnja, turističkim agencijama u Hrvatskoj u praktičnom će smislu olakšati registraciju i poslovanje, ali s druge strane donijeti niz novih obveza i odgovornosti u sklopu ugovaranja paket-aranžmana, u smislu veće zaštite potrošača-putnika. Jučer su o tome u HGK - Županijskoj komori u Puli na regionalnom seminaru za Istru i Kvarner, pred brojnim voditeljima putničkih agencija govorili Željko Trezner, stručnjak kojeg je angažirala udruga putničkih agencija pri HGK, te Vesna Boljunčić, voditeljica turističke inspekcije u Puli. Vremenske neprilike spriječile su dolazak pomoćnice ministra turizma Monike Udovičić pa je skup otvorio Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK.

- Najveće promjene odnose se na zaštitu putnika jer je veoma važno da i kroz online poslovanje i klasične putničke agencije potrošači budu puno zaštićeniji nego do sada. EU-direktiva o paket-aranžmanima usvojena je upravo radi zaštite potrošača i njihova nereguliranog statusa u online poslovanju. Zadnja takva europska uredba donesena je prije 20 godina kada nije bilo interneta, a klasičan se slučaj dogodio kada je tzunami pogodio Aziju pa su putnici koji su bukirali putem online agencija bili nezaštićeni i vlade su morale ulaziti u te repatrijacije, što su veliki troškovi i naravno da se prionulo regulaciji tog segmenta putovanja, rekao je Žgomba.

Dok s jedne strane donosi regulaciju - u strožoj zaštiti potrošača, novi Zakon u drugom dijelu i deregulira, odnosno olakšava poslovanje turističkih agencija i drugih pružatelja usluga u turizmu. Kako pojašnjava Željko Trezner, više nema minimalnih tehničkih uvjeta koje agencije moraju ispuniti. Ide se na povjerenje u poduzetnike da će sami procijeniti kako trebaju urediti svoj poslovni prostor. Ukinuta je masa administrativnih odredbi, o izdavanju raznih rješenja i uvjerenja, već se agencije koje ispunjavaju uvjete prijave Ministarstvu i počnu raditi. Što se tiče EU-direktive, u čijem je nastajanju sudjelovala i Hrvatska, Trezner veli da je u nju ugrađen i dio naše prakse koje nije bilo u drugim zemljama. (D. Pa.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater