MALI PODUZETNICI NEZADOVOLJNI

Direktorima se prisilno udvostručuje minimalac I SKAČE NA 10 TISUĆA KUNA


Mali poduzetnici nisu dobro primili informaciju o najavljenim izmjenama Zakona o doprinosima kojima bi se izdvajanja za plaće direktora u malim tvrtkama udvostručile. Naime, direktori su dosad mogli obračunavati doprinose po minimalnoj osnovici plaće od 5.213 kuna, a od sljedeće godine osnovica bi trebala biti 9.271 kunu. Koeficijent za utvrđivanje minimalne osnovice za obračun doprinosa više ne bi bio 0,65 posto, nego bi se prosječna plaća množila sa 1,1.

Inicijativa profesionalnih računovođa izračunala je da bi direktor koji je ove godine imao ukupan trošak plaće od 6.109, sljedeće godine imao trošak od 10.801 kune. To je pune 4.692 kune više! Takav potez ministra financija Zdravka Marića u Inicijativi profesionalnih računovođa Hrvatske smatraju velikim udarom na male i mikropoduzetnike koji bi ih mogao uništiti.

Ubitačno opterećenje

Naime, sve je u redu ukoliko poduzetnik ostvaruje dobre prihode iz kojih onda može i financirati veća izdvajanja. No, velik je broj onih koji su, nakon neuspjele potrage za poslom, osnovali tvrtku uz pomoć sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i koji zapravo jedva skupe novac i za postojeću minimalnu plaću. Razgovarali smo s jednom Puljankom koja je tek osnovala turističku agenciju. Jedina je zaposlena, vlasnica je i direktorica.

-Ne znam o kolikim se ciframa radi. Sad si isplaćujem minimalnu plaću od 4.020 kuna neto, što je u bruto iznosu oko 6.200 kuna. Po novome, morala bih izdvajati dvostruko više, odnosno 50 tisuća kuna na godišnjoj razini, što je jako puno. Taj novac treba zaraditi. (M. V. I.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of