LUKA U ROVINJU

SPAŠAVANJE ŠKOLJKAŠA: Periske iz luke San Pelagio premještene u uvalu Val de Lesso

| Autor: Aleta BRATTONI


U akciji, koja se provela na području većem od 600 četvornih metara, sudjelovalo je oko 25 ronioca, kojima je prije zarona Andrej Jaklin iz Instituta "Ruđer Bošković" održao brifing da bi se periske neoštećene izvadile iz njihova staništa. Uklonjeno je između 250 i 300 periski * Na novoj lokaciji već ima nešto ovih školjkaša pa je idealna i za ove premještene

Radovi na izgradnji dugoočekivanog projekta, komunalne luke San Pelagio, teku svojim tijekom, ali su protekle nedjelje zaustavljeni. Naime, iz Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" javili su da se na području radova nalazi gusta populacija periski, inače endemičnih školjkaša Mediterana, kojima zbog radova, iskopavanja i nasipavanja, prijeti uništenje.

Premještanje periski iz luke San Pelagio

- Stalo nam je do zajednice, do našega mora i okoliša, stoga smo odmah shvatili važnost tog problema i zaustavili radove da bismo poduzeli zajedničku akciju zaštite ove vrste, naveo je ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi.

Stare 45 godina

Okupili su se tako ispred prostorija Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj koordinator akcije Andrej Jaklin iz Instituta "Ruđer Bošković" sa suradnicima, članovi Lučke uprave, rovinjski vatrogasci i članovi Kluba. U akciji, koja se provela na području većem od 600 četvornih metara, sudjelovalo je oko 25 ronioca, kojima je prije zarona Jaklin održao brifing da bi se periske neoštećene izvadile iz njihova staništa.

Premještanje periski iz luke San Pelagio

Uklonjeno je između 250 i 300 periski, a, iako je pronađeno i mlađih, veći dio populacije čine zrele jedinke,

stare 45 godina. S obzirom na to da je vidljivost bila izuzetno slaba iz Instituta ne mogu sa sigurnošću tvrditi jesu li pokupljene sve periske, ali velik broj izvađenih već ukazuje na uspješno odrađenu akciju.

Premještanje periski iz luke San Pelagio

Periske su, nakon što su pažljivo izvađene, premještene u uvalu Val de Lesso, gdje tek slijedi njihovo razmještanje i ukopavanje. Na novoj lokaciji već ima nešto ovih školjkaša pa je idealna i za ove premještene.

Brojne i zdrave

Inače, periske su na području Rovinja vrlo brojne. Svjedoci smo umiranja ovih endemskih vrsti najprije na jugu, a zatim i na srednjem Jadranu. Na rovinjskom području situacija nije alarmantna i nisu primijećeni znakovi pomora, kaže Jaklin. Čini se kako su i sve izvađene jedinke zdrave, no, to se može ustvrditi samo "od oka" i prema iskustvu, navodi on. Sada kada su periske na sigurnome nastavlja se s radovima na Sjevernoj luci koja će osigurati dodatnih 300 komunalnih vezova.

Premještanje periski iz luke San Pelagio

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater