AQUARIUM PULA

POGLEDAJTE VIDEO / MARVIN ZAPLIVAO MEĐU KUPAČIMA I OTISNUO SE U SLOBODU: Pulski centar za oporavak morskih kornjača u 20 godina spasio više od 160 morskih gmazova

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Glavata želva starosti oko pet godina pronađena je u studenom kod Kamenjaka u teškom stanju, a u slobodu je puštena nakon osam mjeseci oporavka, zacijeljenih ozljeda i uhranjena. Velika kornjača Opat predana je Sandru Dujmoviću na daljnji oporavak na Brionima, dok mladi Free Wings ostaje u Aquariumu još neko vrijeme

U pratnji mnogobrojne djece i starijih, danas su na plaži Ambrela na Verudeli djelatnici Aquariuma Pula nakon oporavka u more pustili mladu glavatu želvu po imenu Marvin. Zaplivao je kratko među kupačima i uz pozdrave djece otisnuo se u plavu slobodu.

Ova morska kornjača starosti oko pet godina pronađena je u studenom kod Kamenjaka u teškom stanju, s ozljedama vrata i iza prednje lijeve peraje, nastalih vjerojatno od mreže stajačice. U slobodu je puštena nakon osam mjeseci, potpuno zacijeljenih ozljeda i uhranjena.

Na današnji Svjetski dan morskih kornjača Aquarium Pula i njegov Centar za oporavak morskih kornjača predstavili su još dvije spašene glavate želve - veliki Opat pronađen u mreži plivarici kod Dugog otoka s udicom u jednjaku nakon liječenja ide na rekuperaciju u veliki bazen na Brione, a danas ga je preuzeo biolog NP-a Brijuni Sandro Dujmović, dok mladi Free Wings, pronađen u Marini Veruda, s djelomično amputiranom stražnjom perajom pušten je u veliki središnji akvarij u austrijskog utvrdi, da bi se uz druge morske životinje naučio na prirodnu hranu i dobio na pokretljivosti.

Na Svjetski dan zaštite morskih kornjača brojnim je gostima, djecom i posvojiteljima kornjača, predstavljena i brošura Aquariuma Pula "Spasi. Oporavi. Oslobodi.".

- Ovaj dan potekao je od rođendana biologa, oca zaštite morskih kornjača Archiea Carra. U svijetu je poznato sedam vrsta morskih kornjača, a čak šest ih je ugroženo ili kritično ugroženo, rekla je direktorica Aquariuma dr.sc. Milena Mičić, dipl.biol. Podsjetila je i da je suradnja s Brionima po pitanju oporavka morskih kornjača nastala prije više godina kada je biolog Sandro Dujmović, tadašnji ravnatelj JU NP Brijuni, omogućio oporavak kornjača u bazenu koji su nekada nastanjivale foke.

- Zbog uspješnog oporavka nazvali smo bazen "healing pool" i od tada rado primamo kornjače na oporavak. Pritom i educiramo ljude, s obzirom na veliki broj posjetitelja nacionalnog parka, rekao je Dujmović preuzimajući 17 kilograma tešku želvu Opat. Dujmović je naglasio da je pulski Centar jedna od rijetkih pozitivnih priča u svijetu te da su brojne kornjače spašene zahvaljujući požrtvovnosti Mičić i njenih suradnika.

A pulski je Centar, čulo se jučer pred tvrđavom Verudela, u proteklih 20 godina spasio više od 160 kornjača! Aleksandra Bel Dajković podsjetila je da je prvu kornjaču Mičić spasila 2000. godine, a dvije, tri godine kasnije zaživio je i Centar kroz koje su prošle mnoge ozljeđene i srećom spašene morske kornjače.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Opat odlazi na daljnji oporavaka na Brione (Zvjezdan STRAHINJA)Milena Mičić i Sandro Dujmović pred okupljenima  (Zvjezdan STRAHINJA)Glavatoj želvi Marvin razveselili se najmlađi (Zvjezdan STRAHINJA)Glavatoj želvi Marvin razveselili se najmlađi (Zvjezdan STRAHINJA)Glavatoj želvi Marvin razveselili se najmlađi (Zvjezdan STRAHINJA)Free Wings ostaje u središnjem akvariju da bi se pripremio za puštanje u slobodu (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini