ZAGREB EUROPEAN OPEN

Pulski judaš Robert Klačar ostao korak od medalje. Poražen je u borbi za broncu

Obračun za odličje bio je lišen pretjeranih kalkulacija te su i jedan i drugi judaš tražili svoju priliku da nadmudre protivnika

| Autor: Ivica CEROVAC
Odličan nastup u zagrebu - Robert Klačar (plavi) (Foto Gabi Juan/Arhiva)

Odličan nastup u zagrebu - Robert Klačar (plavi) (Foto Gabi Juan/Arhiva)


Na Zagreb European Open, dvodnevnom međunarodnom turniru u judu koji je okupio 473 natjecatelja, 311 judaša i 162 judašice, pristiglih iz 32 države s tri kontinenta, među 39 hrvatskih predstavnika ima i petero članova Istarskog borca. Jučer su na tatami izišla dvojica, braća Dani i Robert Klačar.

Robert je nastupio u kategoriji do 66 kg, unutar koje su se "nagurala" 52 judaša, te osvojio peto mjesto. Voljom ždrijeba, u prvom kolu bio je slobodan, da bi ga u drugom čekao Ukrajinac Anton Šuhalijev. Borba nije dobro krenula za starijeg brata Klačar, koji je nakon 29 sekundi dobio prvu kaznu, na ulasku u drugu minutu drugu i tako stigao na korak od poraza. Svjestan da više nema pravo na krivi korak, Robert je pojačao ritam, preuzeo inicijativu i situacija se počela mijenjati. Nakon dvije minute Ukrajinac je dobio prvu kaznu, minutu kasnije na tom su planu borci bili poravnati, a onda se ušlo u "golden score" gdje je Šuhalijev poslije dvije minute "zaradio" treću kaznu i Klačar je slavio ipponom.

Nakon što je probio led, sljedeću borbu, protiv Mađara Botonda Szeredasa, odradio je puno bolje i rezultat nije izostao. Klačar je od samog početka nametnuo svoj stil i to naplatio poslije dvije i pol minute bacanjem za wazari, nakon čega je mirno sačuvao stečenu prednost ne dozvolivši svom protivniku da ga ugrozi. Ta mu je pobjeda donijela prolazak u četvrtfinale gdje ga je čekao šest godina stariji Talijan Matteo Piras, kasniji osvajač zlatne medalje koji je svoje iskustvo naplatio već nakon 45 sekundi kad je nožnom tehnikom "počistio" Klačara i slavio ipponom, a pulskog judaša poslao u repasaž.

Tu ga je trebao čekati drugi Talijan, Leonardo Valeriani, ali on se ozlijedio u četvrtfinalnoj borbi protiv Ukrajinca Jevhena Hončarka te nije izišao na tatami. Slavio je tako Klačar bez prolivene kapi znoja i stigao do borbe za broncu, u kojoj mu je protivnik bio Španjolac Adrian Nieto Chinarro. Obračun za odličje bio je lišen pretjeranih kalkulacija te su i jedan i drugi judaš tražili svoju priliku da nadmudre protivnika, a u tom se nadmudrivanju boljim pokazao Španjolac, koji je na isteku druge minute plasirao atraktivno bacanje vrijedno ippona i okitio se broncom, dok je Klačar svoj nastup okončao na petoj poziciji.

Vatreno krštenje Danija Klačara

Robertov četiri godine mlađi brat Dani je nastupio u kategoriji do 60 kg, koja je okupila 40 judaša. Protivnik u prvom kolu bio mu je Talijan Simone Aversa i mladi Puljanin je na svom vatrenom krštenju među "velikim dečkima" odradio odličnu borbu. Već nakon 45 sekundi natjerao je suca da Talijanu dodijeli prvu kaznu i potom odveo borbu u "golden score". Tu je nakon 30 sekundi i Klačar prvi put opomenut, da bi ga minutu kasnije Aversa uhvatio u zahvat držanja u parteru te stigao do pobjede ipponom.

Danas još troje Puljana

Danas će na tatami izići preostalo troje predstavnika Istarskog borca. U kategoriji do 81 kg Damian Sokolović je slobodan u prvom kolu, nakon čega u drugom ide na pobjednika borbe između Srbina Uroša Mađarevića i Slovaka Alexa Barte. U istoj kategoriji, prvi protivnik Marka Džina bit će srpski reprezentativac Dimitrije Nedeljković. U kategoriji do 70 kg boje pulskog kluba branit će Lara Kliba, koju u prvom kolu čeka Ukrajinka Natalija Čistjakova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater