FUTSAL

Pobjeda Hrvatske na startu EP-a: "Mali kockasti" napravili veliki korak prema četvrtfinalu

| Autor: Ivica CEROVAC
Žarko Luketin (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Žarko Luketin (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Hrvatska futsal reprezentacija pobjedom je otvorila nastup na Europskom prvenstvu, koje se igra u Nizozemskoj. U srazu po rejtingu druge i treće momčadi u grupi C, "mali kockasti" opravdali su status papirnatog favorita i u praznom Ziggo Domeu u Amsterdamu s 3:1 svladali Poljsku te tako napravili veliki korak prema prolasku u četvrtfinale, a svi golovi postignuti su u prvom poluvremenu. Hrvatsku je u vodstvo doveo Matej Horvat, da bi na poravnanje Poljaka preko Patricka Holyja u istoj minuti uzvratio Antonio Sekulić i vratio prednost, koju je dvije minute prije "velikog odmora" povećao Franco Jelovčić, nakon čega se u nastavku susreta mreže više nisu tresle.

Poljaci su bolje otvorili susret i agresivnim presingom oduzeli nekoliko lopti u opasnoj zoni, ali izostala je potom preciznost, ili bi se njihovim udarcima ispriječio Žarko Luketin, golman Futsal Pule Stanoinvesta. Ostalo je tako početnih 0:0 do osme minute, kad je Hrvatska povela majstorskim Horvatovim pogotkom. Igrač Olmissuma oslobodio se na centru svog čuvara, tik uz aut liniju, sjurio prema golu, varkom izbacio još jednog protivničkog igrača, zaobišao i vratara te "rabonom" poslao loptu u mrežu. Već u narednoj minuti mogla je Hrvatska poduplati svoju prednost, ali nakon što je na centru presjekao jedno loše dodavanje golmana Kaluže, Postružinov lob je umjesto u mreži, završio na gredi poljskog gola.

Kazna za propušteno stigla je u 14. minuti, kad je Horvat pokazao koliko je mala razlika što dijeli heroja od tragičara. Na praktički istom mjestu s kojeg je krenuo u solo akciju koju je okrunio pogotkom, Horvat se odlučio za dribling, a Holy mu je oduzeo loptu, krenuo sam prema Luketinu i svladao ga. Bio je to hladan tuš za hrvatske ambicije na europskoj smotri, ali reakcija nije mogla biti bolja. Tek što se krenulo s centra, lopta je došla do Sutona čiji je udarac Kaluža kratko odbio, pravo na nogu Sekulića na drugoj vratnici, kojem nije bilo teško poentirati iz neposredne blizine, točno 15 sekundi nakon što su Poljaci izjednačili.

Taj je rezultat ostao na semaforu do 18. minute, kad je Jelovčić povukao kontru, varkom se oslobodio svog čuvara i stvorio si priliku za udarac, nakon čega je promašio loptu. No, kapetan hrvatske reprezentacije nije odustao i uspio ju je stići prije nego što je izišla van granica igrališta te iz mrtvog kuta, uz pomoć poljskog kapetana Kubika kojeg je lopta okrznula, zatresti mrežu.

Nastavak je protekao u dominaciji Poljaka koji su do kraja utakmice prikupili 19 udaraca na gol, naspram hrvatskih 12, imali su i dvostruko više kornera (12:6), ali do pogotka nisu uspjeli stići. Najbliže su mu bili u 27. minuti kad je Solecki pogodio vratnicu, dok je sve ostale njihove prijetnje neutralizirao sjajni Luketin, kojeg Poljaci nisu uspjeli svladati niti nakon što su u završnih pet minuta zaigrali s golmanom-igračem.

U utorak Hrvatsku očekuje susret protiv Rusije koja je u prvom kolu protiv Slovačke već u trećoj minuti došla u rezultatski zaostatak, no to je nije previše smelo te je potom do vrha napunila protivničku mrežu za konačnih 7:1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater