U ČETVRTAK

DAN ISTARSKOG SPORTA: Pola milijarde kuna javnog novca u sportsku infrastrukturu

Grad Pula i Pula Sport uložili su 150 milijuna kuna u trodijelnu sportsku dvoranu na Velom Vrhu, nogometni stadion "Aldo Drosina", Gradske bazene Pula, atletsku stazu, kao i sportska igrališta u kvartovima

| Autor: Glas Istre
Gradski bazeni Pula (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)

Gradski bazeni Pula (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)


Sutra se obilježava Dan istarskog sporta, a na već tradicionalnoj svečanosti u organizaciji Saveza sportova Istarske županije dodijelit će se priznanja najuspješnijim sportašicama i sportašima, te sportskim djelatnicima. Istarski sportaši, bilo individualno, bilo ekipno, već dugi niz godina bilježe vrhunske rezultate, što je svakako rezultat rada i truda, te talenta.

Međutim, nesumnjivo veliku ulogu igra razvijena sportska infrastruktura, koja je preduvjet bavljenja sportom, što su prepoznali i istarski gradovi, te godinama sustavno ulažu u dvorane, terene i igrališta i popratni sadržaj. Naime, samo u proteklih 10 godina u Istri je u sportsku infrastrukturu uloženo gotovo 500 milijuna kuna, a prednjače ulaganja gradova Rovinja i Pule.

U Rovinju je tako u tijeku iznimno značajan projekt novog gradskog bazenskog kompleksa u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna, a oko 10 milijuna kuna do sada je uloženo u uređenja i obnovu igrališta. Grad Pula i gradsko poduzeće Pula Sport uložili su 150 milijuna kuna u trodijelnu sportsku dvoranu na Velom Vrhu, nogometni stadion "Aldo Drosina", kompleks Gradskih bazena Pula, atletsku stazu, kao i sportska igrališta po kvartovima, poput onih na Vidikovcu, Valdebeku ili Pragrandeu. No, nisu samo gradovi koji ulažu znatna proračunska sredstva u sport, već se u Istri za impresivan sportski projekt može pohvaliti i Općina Vrsar, koja je dobila sportsku trodijelnu dvoranu vrijednu 45 milijuna kuna. Nadalje, tu je i Novigrad, koji je 2017. proglašen prvim u Hrvatskoj po izdvajanjima za sport i rekreaciju po broju stanovnika, a u proteklih je 10 godina za tu namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno preko 44 milijuna kuna.

O ulaganju u sportsko-rekreativnu infrastrukturu Novigrada izdvojimo, primjerice, sportsku dvoranu, dva nogometna terena, četiri tenis terena, dva igrališta za odbojku na pijesku, dva boćališta, ali i 25 polivalentnih dječjih igrališta na najširem području grada. Grad Labin je, pak, 40,8 milijuna kuna uložio u sportsku dvoranu i boćalište, a na području Pazina je najvažnija investicija izgradnja sportske dvorane, vrijedne gotovo 40 milijuna. Projekt su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, Grad Pazin i Istarska županija. Spomenimo i Grad Poreč koji je samo u proteklih šest godina u sportske objekte uložio više od osam milijuna kuna, a u proteklih 10 godina u sportsku infrastrukturu dodatnih 14,5 milijuna kuna. Grad Vodnjan je, pak, uložio 12 milijuna kuna.

Ne zaboravimo ni Grad Umag, koji je 2018. godine ponio titulu Europskog grada sporta u kategoriji malih gradova: izdvajamo posljednju investiciju, izgradnju suvremenog sportskog polivalentnog igrališta vrijednog 5,5 milijuna kuna, kao i ulaganja u vježbališta na otvorenom po gradskim naseljima.

Manja ali svakako vrijedna sredstva uložili su i Buje (1,8 milijuna kuna), te Buzet (3 milijuna kuna).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of