na relaciji Pula - Dubai

Alen Melon, pulski skakač, dvostruki seniorski prvak Hrvatske u visu i troskoku, OSTVARIO JE NEŠTO JEDINSTVENO OVE SEZONE

U Dubaiju nastupam za tamošnji klub, a u Hrvatskoj se natječem za Istru. I dalje nastupam za pulski klub na državnim prvenstvima, a u Emiratima su mi ponudili odlične uvjete za trening i pristao sam nastupati za njih. Meni sad s 30 godina, osim što ne mogu trenirati volumenski kao prije, nema nikakve razlike. Još uvijek guštam u atletici i imam sreće da joj se i dalje mogu u dovoljnoj mjeri posvetiti, rekao je Melon

| Autor: Roberto CAR
Alen Melon

Alen Melon


Sunce prži nemilice, stadion na Verudi vidi se kao u izmaglici, ali on se ne obazire. Sam na stadionu prkosi vrućini i neumorno trenira skok u vis. Puljanin Alen Melon, četverostruki seniorski prvak Hrvatske za ovu sezonu, na takve je uvjete - naviknut.

- Zadnje tri i pol godine živim na relaciji Pula - Dubai. Naviknut sam na visoke temperature i zato sad u Puli treniram sredinom dana kad nema nikoga. Nitko mi ne smeta, a i onako sve radim sam, otvorim i zatvorim “vis”, a imam ovdje i teretanu, rekao je Alen Melon koji je ove sezone osvojio po dva naslova u visu i troskoku jer je najbolji u Hrvatskoj bio i u dvorani i na otvorenom. Ali to je tek polovica njegovih ovosezonskih naslova. - Imam i četiri naslova u Emiratima jer sam osvojio naslove u visu i troskoku i na Šeikovom kupu i na njihovom državnom prvenstvu. 

Dakle, pulski atletičar ostvario je nešto jedinstveno ove sezone, osvojio je osam zlatnih medalja na četiri glavna natjecanja na kojima je nastupio. Uvjetima u Dubaiju je više nego zadovoljan.

- U Dubaiju nastupam za tamošnji klub, a u Hrvatskoj se natječem za Istru. Uvjeti? Atletika je u Emiratima zadnjih godina na puno boljem nivou nego ranije, a organizacija klubova je dobra, poštuju rad i rezultate. Stoga mogu reći da sam zadovoljan. Kad sam otišao u Dubai tražio sam da mogu i dalje trenirati atletiku, a kod njih se u to vrijeme otvorila opcija da mogu imati dva stranca u klubu. Ja se nisam odrekao Istre i dalje nastupam za Istru na državnim prvenstvima, a u Emiratima su mi ponudili odlične uvjete za trening i pristao sam nastupati za njih.

Iako je Melon uvijek bio prvenstveno “visaš” u zadnje vrijeme postiže odlične rezultate i u troskoku.

- Sad skačem i troskok i vis jer im je u Emiratima trebao netko za troskok pa sam počeo paralelno trenirati jedno i drugo. Zapravo, ove zime sam slučajno skakao troskok. Moj trener Bojan Marinović, nekadašnji dugogodišnji trener Blanke Vlašić, i ja smo se spremali, ali nam se preklapao kalendar u Dubaiju s ovdašnjim dvoranskim. Naime, dolje sezona počinje u listopadu, a završava prije našeg ljeta i imaju dva glavna natjecanja, Šeikov kup i državno prvenstvo. S time da je Šeikov kup čak i značajniji. Uglavnom, stalno su prebacivali datume natjecanja pa se nikako nisam uspijevao spremiti. U Hrvatskoj je dvoransko prvenstvo bilo u veljači i prvi put me malo “stisla” trema jer sam prošle godine izgubio državno u visu. Naime, na prošlogodišnje prvenstvo u Karlovcu sam praktički stigao direktno iz aviona, prisjetio se 30-godišnji Puljanin.

Ovog puta dugogodišnji vladar hrvatskog visa nije prepustio “svoje” zlato. Na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu pobijedio je u troskoku s rezultatom 14,90 metara, a potom je u visu slavio s preskočenih 2,12 metara. No, zanimljivo je da su se ta dva natjecanja održavala gotovo istovremeno.

- Znao sam da sam spreman jer sam želio osvojiti naslove državnog prvaka i u Emiratima i u Hrvatskoj, ali se nisam stigao spremiti baš za dvoranu. Stoga sam zvao trenera Marinovića i rekao mu da me trenerica Istre Jasna Bolić Pavičić zvala iz Pule i pitala da li da me prijavi za troskok. Mislio sam, troskok je prije visa, mogu napraviti barem jedan skok i ako “ubodem” mogu uzeti zlato. Da imam barem jedno zlato jer za vis nisam siguran. Prijave su bile do ponoći i ja sam rekao treneru da želim skakati troskok na državnom, barem jedan skok. I on je rekao, skači. I tako sam osvojio naslove dvoranskog prvaka Hrvatske u troskoku i visu, jedno za drugim. Završio sam troskok, skinuo sprinterice i prijavio se za skok u vis. Vratio se, promijenio sprinterice i krenuo mjeriti zalet za vis.

Zvuči tako jednostavno, ali nije bilo.

- Dugo nisam skakao troskok jer sam u Emiratima skakao s kraćim zaletom, a u Zagrebu iz punog zaleta. I nikako ubosti zalet, pa sam stalno govorio treneru, idem još jedan pa još jedan i tako sam na kraju skakao svih šest puta i svaki je skok bio 30-ak cm bolji. Onda sam mirno otišao na vis i uzeo zlato. Znao sam da već imam zlato iz troskoka pa sam vis skakao opušten.

Početkom mjeseca Melon je dvostruki naslov prvaka Hrvatske osvojio i na otvorenom, u Karlovcu. Slavio je u skoku u vis s preskočenih 211cm i u troskoku s rezultatom 14,64 metra.

- Bio sam spreman za ovo prvenstvo jer sam par dana ranije skakao u Varaždinu na trgu i skočio 215 cm te napadao 220 i bio sam blizu. Međutim, u Karlovcu je nova staza i to jako mekana, a ja skačem na snagu i meni je to katastrofa. Odmah na zagrijavanju sam vidio da to nije to i išao sam na sigurno. Meni odgovara tvrda podloga jer sam težak i nizak i skačem na snagu. Zato mi mekane podloge znaju skinuti po 10cm u visu. Znam da u takvim uvjetima nemam šanse protiv nekog tko je možda slabiji, ali je viši, lakši i skače na tehniku. Zato sam išao na snagu skakati da osvojim zlato i da se odmorim za drugi dan kad je bio troskok.

Dan odmora ipak nije puno pomogao.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of