DOPINŠKI SKANDAL

Svjetska antidopinška agencija objavila da su 23 kineska plivača bila pozitivna na posljednjim OI

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Svjetska antidopinška agencija (WADA) potvrdila je u subotu izvješća da su 23 kineska plivača bila pozitivna na zabranjeni lijek uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020., ali je prihvatila nalaze Kine da je to bilo zbog kontaminacije tvari.

Brojni mediji izvješćuju da su plivači bili pozitivni na trimetazidin (TMZ), koji se nalazi u lijekovima za srce, nekoliko mjeseci prije početka Igara odgođenih zbog COVID-a u glavnom gradu Japana u srpnju 2021.CHINADA, Kineska antidopinška agencija i Kineski plivački savez nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

WADA je priopćila da je u lipnju 2021. obaviještena o odluci CHINADE da prihvati da su plivači pokazali negativne analitičke nalaze (AAF) nakon što su nenamjerno bili izloženi lijeku putem kontaminacije.Globalno antidopinško tijelo, koje ima ovlasti žaliti se na odluke nacionalnih agencija za doping, reklo je da je preispitalo odluku i konzultiralo znanstvene stručnjake i vanjske pravne savjetnike kako bi testirali teoriju o kontaminaciji koju je predstavila CHINADA.

"WADA je naposljetku zaključila da nije u poziciji opovrgnuti mogućnost da je kontaminacija izvor TMZ-a i da je to kompatibilno s analitičkim podacima u dosjeu", navodi se u priopćenju globalnog antidopinškog tijela. "WADA je također zaključila da sportaši nisu bili krivi ili nemarni. Kao takvi, i na temelju savjeta vanjskog savjetnika, WADA smatra da žalba nije opravdana."

Kineska 30-člana plivačka reprezentacija osvojila je šest medalja na Igrama u Tokiju, uključujući tri zlatne.

Bez olakotnih okolnosti, sportaši koji padnu na doping testu obično su podvrgnuti zabrani od dvije do četiri godine za prvi prekršaj i doživotnoj za drugi prekršaj.
World Aquatics, sportsko globalno tijelo ranije poznato kao FINA, priopćilo je kako je uvjereno da se s pozitivnim testovima postupalo "marljivo i profesionalno".

"World Aquatics je uvjeren da je ovim AAF-ima postupano marljivo i profesionalno te u skladu s primjenjivim antidopinškim propisima, uključujući WADA-in kodeks."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini