VIKENDICA

Gornja Bujština - dio Istre bogat prirodnim i urbanim ljepotama: KAMENO SELO, NEOBIČNO POLJE, POGLEDI OD KOJIH ZASTAJE DAH

O mjestima kao što su Završje, Oprtalj, Kostanjevica, Zrenj, Grožnjan, da istaknem samo neke, sud donesite sami kada ih obiđete, mada ću biti malo subjektivan - pogled na Završje kada mu prilazite s gornje sjeverne strane, čarobno je nezaboravan

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Kako u kratkom tekstu obuhvatiti sve vrijedno spomena na Gornjoj Bujštini. Nemoguće je. Trebalo bi napisati knjižicu, ali ne klasičan turistički vodič. Pa ipak, vodeći se pozivom Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice da je s prvim danom listopada krenula akcija "Mjesec hrvatskog turizma", u sklopu kojeg su brojne turističke usluge i doživljaji dostupni po minimalno 35 posto povoljnijim cijenama, pomislili smo da i ovaj kraj itekako zaslužuje pažnju turističkih nomada. U ovom periodu svi hrvatski građani, ali i inozemni gosti koji tijekom listopada i studenoga borave u Hrvatskoj, po atraktivnim cijenama mogu doživjeti i iskusiti turističke usluge u svim dijelovima Hrvatske. Akcija je produžena do 7. studenoga pa se valja požuriti i na vrijeme isplanirati svoj "doživljaj Gornje Bujštine".

Dio Istarskog planinarskog puta

Gornja Bujština po mnogočemu je, ne samo interesantna, već i drugačija. Taj dio Istre toliko je bogat prirodnim i urbanim ljepotama i znamenitostima da ga jednostavno treba posjetiti, vidjeti te dati duši prostora i vremena za uživanje, a tijelu pružiti nebrojene mogućnosti za aktivnosti, poput pješačenja.

Gornjom Bujštinom prolazi dio Istarskog planinarskog puta koji kreće od Umaga te dalje prema Ćićariji, Učki pa sve do Crne punte. Dionice koje vode Gornjom Bujštinom itekako su interesantne pa si svatko može odabrati dnevnu šetnju. Voziti se biciklima sa startom u dolini Mirne ili po visoravnima obilazeći tako taj kraj, zanimljiv je doživljaj. Od Buja do spusta u dolinu Mirne prolazi već nadaleko poznata Parenzana, istarska biciklističko-pješačka staza.

Kanjončić na ulazu u Ćepićko polje (Snimio Enes Seferagić Enki)

Sportski penjači našli su svoj kutak u malom slikovitom kanjonu ispod mjesta Ćepić. O mjestima kao što su Završje, Oprtalj, Kostanjevica, Zrenj, Grožnjan (da istaknem samo neke) sud donesite sami kada ih obiđete, mada ću biti malo subjektivan. Pogled na Završje kada mu prilazite s gornje sjeverne strane, čarobno je nezaboravan kao i agroturizam neposredno pred ulazak u mjesto. A pogledi iz Čirkoti (malo mjesto neposredno iznad Završja) na dolinu Mirne, mjesta pod njima i Motovun na drugoj strani, e to ne smijete propustiti! O gastronomskoj ponudi Gornje Bujšine kao i vinima lako se raspitati. Teško da ćete naći konobu, restoran ili agroturizam s prosječnom ocjenom ispod 4,5 koju na google mapsu daju posjetitelji.

Započnimo našu vožnju u nadaleko po tartufima poznatim Livadama. Iz Livada nas strma cesta, najprije ravno, a potom serpentinama vodi u Oprtalj.

Najveća kamena volta u Istri

Pratite putokaz za selo Šterna. Prolaskom kroz selo stići ćete na raskršće na kome se nalazi crkva i visoki zvonik. Kraće zaustavljanje i razgled nije naodmet. Na raskršću skrenite za selo Ćepić. U sebi ga, intimno, zovem "kameno selo". Zašto, vidjet ćete sami! Na kraju sela s desne strane nalazi se, po pričanjima, najveća kamena volta u Istri i tu stanite. Lijevo će vas laganom nizbrdicom ugodan kolski put dovesti do zavoja odakle se pruža pogled na prekrasno i veliko Ćepičko polje koje nakon obilnih kiša bude potpuno pod vodom i sliči na lijepo blatno jezero. Kad je suho, može se stići i do polja putem kroz slikoviti kanjon. Mali raj za sportske penjače tijekom ljeta.

U Završju vrijeme stoji

Valja se potom vratiti do zvonika i odavde krenuti do omanjeg mlina i oznake za stazu koja vodi do ponora Butori. Ponor se nalazi odmah uz cestu tako da nema puno hodanja. Tu je i jedna mala drvena kućica - djeci zanimljiva. U svega par minuta stići ćete do slapa čija se voda skuplja u manje jezero na čijem kraju voda ponire u kraške dubine, nestaje u tami. Još jedan mali biser je za nama.

Slijedi povratak do zvonika, a tu natrag u Šternu. U samom selu, na njegovom kraju, treba skrenuti desno i, nakon krake vožnje, slijedi potraga za, možda i najvećom i najdubljom vrtačom (ponikvom) u Istri, zaista impozantnih razmjera.

Ne spuštajte se u vrtaču!

Radi se o ogromnoj strmoj rupi koja daje naslutiti da se radi o urušenoj špilji. Ne znam sigurno, ali obilazak po rubu ima skoro kilometar. Spuštati se nemojte ni u kom slučaju! Sa strane s koje ste došli strme su stijene. a šume koje vode na dno još strmije. Teren je prestrm za hodanje bez pomoćnih užeta te se ne upuštajte u nepotrebnu i opasnu avanturu. U povratku slijedi put kroz selo Makovci, a od tamo puca pogled na meni najčarobnije mjesto u Istri - Završje. Tu vrijeme stoji, ne ide ni naprijed, ni natrag, satovi se zaustave i imate ga napretek. Završje gledajte, obilazite, fotografirajte… Iz Završja cesta vodi u dolinu Mirne i natrag u Livade, a od Livada u Istarske toplice i na Sv. Stjepana. A Gornjoj Bujštini tek ste odškrinuli vrata!

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum