IDEMO NAPRIJED

TRI PROJEKTA KOJI ĆE PROMIJENITI SLIKU PULE I VRATITI JE MORU. Miletić: To je realizacija moje vizije

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Početkom tjedna pisali smo o velikim projektima koji bi se trebali realizirati na području Pulskog zaljeva i koji bi definitivno trebali promijeniti lice Pule. Gradnjom nove obale na sjevernom dijelu luke, gradnjom marine na području Svete Katarine, te projektom gradnje putničkog terminala Pula definitivno izlazi na more, što je bio jedan od mandatnih planova pulskog gradonačelnika Borisa Miletića još kad je prvi put izabran na mjesto na kojem se danas nalazi.

- Ti su projekti realizacija ideje koju sam kroz dosadašnje mandate na neki način predstavio kao svoju viziju. Viziju da Pula, koja je grad na moru i na Mediteranu, počne i živjeti uz more, odnosno da se vrati moru. Naša nas je povijest više od jedno stoljeće definirala kao vojno-industrijski grad, te su područja Valelunge, Katarine, Monumenata i Muzila imala vojnu namjenu i nisu mogla biti stavljena u funkciju razvoja grada. To se u zadnjih nekoliko desetljeća promijenilo pa se ti dijelovi priobalja sad polako počinju stavljati u civilnu funkciju, kaže Miletić, i dodaje:

trik

Marina Katarina-Monumenti

- Pula je danas jedan od rijetkih mediteranskih gradova u kojima se najveći dio društvenog života odvija uz zelenu tržnicu, a ne uz rivu i zaljev kakav nema nitko na Mediteranu. Da bi se to promijenilo izuzetno je bitno da te zone postanu integralni dio grada, nikakvi zatvoreni, ograničeni ili omeđeni prostori već upravo suprotno. Područja koja žive 365 dana, kao što živi primjerice Verudela, kaže Miletić.

Da bi se život grada vratio na rivu trebalo je riješiti i pitanje kanalizacijskih ispusta u more, što je bila jedna od značajnijih gradskih investicija.

- Pamtimo, jer to nije bilo tako davno, veliku je razliku prilikom boravka uz rivu činilo puše li jugo ili bura. Trebalo je izgraditi infrastrukturu, pa je riva zbog gradnje obalnog kolektora morala biti dvije sezone zatvorena za promet. Ali moralo je biti tako. Nedavno sam vidio delfine koji su se vratili u pulski zaljev i mislim da je to jedan od najboljih odgovora da je to bio ispravan put, veli Miletić, dodajući da vjeruje da su to bili temelji za razvoj grada bez kojih ne bi mogli danas sjediti uz rivu.

Kada je riječ o konkretnim projektima napominje da se u središtu priče o novom terminalu nalaze kruzeri, međutim važno je napomenuti da se radi o putničkom terminalu koji bi imao puno širi okvir mogućnosti od luke namijenjene isključivo prijemu tih velikih brodova, te bi omogućio putničko povezivanje Pule s pojedinim odredištima s obje strane Jadrana. Ideja kruzera, kaže, svakako je veoma važna u smislu "home porta", odnosno luke ukrcaja koja ima puno veći utjecaj na lokalnu ekonomiju od samog uplovljavanja kruzera u luku. Činjenicom da bi na taj način oni ukrcavali u Puli ne samo putnike već i zalihe namirnica, te ostale stvari koje su im potrebne na putovanjima, stvorila bi se velika prilika za uključivanje brojnih lokalnih dobavljača i dodatni razvoj malog gospodarstva.

trik

Budući terminal za putnike

Trnovit put do početka realizacije, s nizom usputnih prepreka, morao je prevaliti i turistički projekt Danka Končara na lokaciji Katarina Monumenti, no i tamo se ovih dana konačno intenzivno radi.

- Možda smo mi nekad i malo neobjektivni, te mislimo da se neke stvari mogu puno brže napraviti. Međutim, treba imati u vidu da se na tom prostoru radi o ogromnim promjenama, te je trebalo potrošiti dio vremena za kvalitetan multidisciplinarni pristup, pripremiti sve potrebne studije da bi mogli odraditi prostorno planiranje. A to smo i napravili. No tad se javio problem valorizacije kulturnog dobra, ali i sudski spor zbog kojeg investitor ne može stupiti u posjed dijela terena, veli pulski gradonačelnik.

trik

Buduća obala kod Pietasa

Izgradnjom nove obale Pula dobiva i dodatni adut u razvoju nautičkog turizma.

- Mislim da je vrlo atraktivno imati mogućnost uploviti, privezati brod, a zatim u svega nekoliko minuta šetnje biti u Areni, spomeniku nulte kategorije. S druge strane, naš zaljev je jako dobro zaštićen i velik te je to potencijal kojeg možemo puno bolje iskoristiti i od njega imati koristi. Prostornim planovima osigurali smo mogućnost oživljavanja tog područja kroz cijelu godinu i ono neće ovisiti samo o sezoni, jer to je ključ svega, zaključio je Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum