očekuje se primopredaja zgrade

SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE S Mornaričkom bolnicom i kampusom trajno će se riješiti prostorni problemi

| Autor: Duška PALIBRK
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


Čim se ta prva sredstva osiguraju, prvi nam je korak izrada glavnog i detaljnog izvedbenog projekta. Do 2022. godine, iskreno se nadam, trebala bi završiti obnova prizemlja i prvog kata koja se financira iz ITU mehanizma, a do 2023. bi taj dio zgrade trebalo opremiti i omogućiti useljenje. Nije lako davati rokove, ali ovo su planovi, kaže prorektorica Lorena Mošnja-Škare

Sveučilište Jurja Dobrile očekuje primopredaju zgrade nekadašnje Mornaričke bolnice, iz koje su nedavno iselili i posljednji odjeli pulske Opće bolnice. Pravo građenja već imaju, a nastavak priprema za prilagodbu zgrade svojim potrebama ovisi o pristizanju sredstava. U Mornaričkoj bolnici trebala bi se odvijati nastava. Bio bi tu i manji restoran za studente, a u prvoj fazi ovdje bi se smjestili Fakultet informatike, Odjel za tehničke studije, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Odjel za prirodne znanosti, oni su najhitniji, a potom i drugi po potrebi, pojašnjava nam prorektorica Lorena Mošnja-Škare. 

Natječaj u završnoj fazi 

- S Mornaričkom bolnicom i kampusom u Zagrebačkoj ulici trajno ćemo riješiti prostorne probleme Sveučilišta. Od ishodovanja prava građenja u studenom 2017. godine do sada radili smo na pripremnim aktivnostima - napravljena je konzervatorska podloga, geodetski situacijski nacrt, snimak postojećeg stanja, studija izvodljivosti, projekt rušenja pregradnih zidova za potrebe učionica i dvorana, sve do idejnog, programskog rješenja novog izgleda i prostornih sadržaja zgrade. I sve smo to iskoristili u prijavi na ITU mehanizme Grada Pule koji su sada u završnoj fazi. Ušli smo na ograničenu listu, među tri prihvatljiva prijavitelja u dijelu koji se odnosi na obnovu i brownfield investicije. Iako nas je korona-kriza sve malo usporila, očekujemo ubrzo rezultate konačne evaluacije, zasad smo uspješno prošli kroz dvije faze, tumači prorektorica.

Riječ je o sredstvima iz EU-fondova koja se dodjeljuju preko Grada Pule za projekte na urbanom području Pule, s time da treba osigurati i odgovarajuće sufinanciranje. Za prvu fazu projekta obnove stare Mornaričke bolnice iz ITU mehanizama očekuje se 21,7 milijuna kuna, a onda bi se dodatnih 7,9 milijuna kuna osiguralo u državnom proračunu, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je, prenosi nam Mošnja-Škare, dalo punu podršku ovom projektu s obzirom na značenje za cjelokupnu zajednicu, ne samo za razvoj znanosti i visokog obrazovanja.

- Čim se ta prva sredstva osiguraju, prvi nam je korak izrada glavnog i detaljnog izvedbenog projekta. Do 2022. godine, iskreno se nadam, trebala bi završiti ta prva faza projekta obnove prizemlja i prvog kata koja se financira iz ITU mehanizma, a do 2023. godine bi taj dio zgrade trebalo opremiti i omogućiti useljenje. Nije lako davati rokove, ali ovo su planovi. Mi, međutim, paralelno radimo na više kolosijeka. Dok smo čekali na iseljenje Mornaričke bolnice, dosta smo uložili u prostore bivše radiologije, to je krilo nekadašnje bolničke zgrade s pješačkim ulazom iz Zagrebačke ulice. Prošle godine tu smo potpuno obnovili krovište, a ove godine nastavili radove. Paralelno s izgradnjom novih paviljona Studentskog doma, što također lijepo napreduje, na zgradi stare interne i radiologije obavljeno je radova u vrijednosti oko milijun kuna. Tu će biti laboratoriji i zdravstveni praktikumi, tumači prorektorica Mošnja-Škare. 

Nova računala i softveri 

Nova zgrada Studentskog doma gradi se na mjestu nekadašnje bolničke kotlovnice i visokog starog dimnjaka čije je rušenje trajalo danima. Stalno su u pogonu dvije goleme građevinske dizalice i radnici splitskih tvrtki Lavčević i Lavčević inženjering. Obližnju pak staru bolničku praonicu, koja se kao zaštićena arhitektonska baština nije smjela rušiti, još nisu "napali". Kažu, sve u svoje vrijeme, sve ide po planu. Tu će studenti dobiti novih 248 ležajeva i druge sadržaje, među njima još jedan manji restoran, a investicija je to ukupno vrijedna 75,3 milijuna kuna, što je osigurano iz EU-izvora.

Lani su u kampusu iz sredstava Ministarstva za kapitalno održavanje riješili krov nad Rektoratom i bivšom radiologijom, a ove godine nastavili uređivati iznutra te dvije zgrade, nekad sjedišta radiologije i dermatologije, gdje su rušeni pregradni zidovi, kompletno promijenjene instalacije. Osim zgrade stare interne, bit će to dva nova prostora u kojima se planiraju opremiti različiti laboratoriji za studente znanosti o moru i tehničkim studijima, kabinet vještina za sestrinstvo, studentski praktikumi… U bivšoj dermatologiji od jeseni bi trebao biti smješten i SRICE, Sveučilišni računski informacijski centar.

- Svi će ovi prostori dobro doći do potpunog osposobljavanja bivše Mornaričke bolnice. Pripremali smo se za sve opcije. Paralelno smo izrađivali dokumentaciju da budemo spremni za prijavu na ITU mehanizme, ali kako nismo mogli znati hoće li i koliko kasniti iseljenje svih bolničkih odjela iz zgrade na Verudi, uređivali smo i preostale zgrade u kampusu. Puno ulažemo i pripremajući se za eventualni nastavak nastave na daljinu, upravo pripremamo javnu nabavu računala, servera i softvera, vrijednosti 570 tisuća kuna plus PDV. Moramo biti spremni da najesen budemo još bolji u slučaju potrebe. Prioritet nam je nastava i kvalitetni uvjeti studiranja. I novi paviljoni Studentskog doma trebali bi biti useljivi akademske 2021./22. godine. Za jedno malo sveučilište kao što je pulsko, to je velik napor, održati taj investicijski i prorazvojni tempo. Sada je takva faza, faza zamaha, to smo postavili kao strateške ciljeve i idemo naprijed, moramo to odraditi, kaže prorektorica za upravljanje resursima pulskog sveučilišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater