PROJEKT VRIJEDAN 75,4 MILIJUNA KUNA

FOTO / Gradnja novih paviljona u sklopu Studentskog kampusa u Puli je pri kraju. Za studente to znači novih 248 mjesta. SOBE ĆE BITI ULTRAMODERNE!

Već 29. srpnja u planu je tehnički pregled oba objekta, Paviljona 2 koji je izgrađen na mjestu stare bolničke kotlovnice te Paviljona 3 koji se nalazi u nekadašnjoj bolničkoj praonici

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Izgradnja i rekonstrukcija Studentskog kampusa kod stare bolnice privodi se kraju: već 29. srpnja u planu je tehnički pregled oba objekta, Paviljona 2 koji je izgrađen na mjestu stare bolničke kotlovnice te Paviljona 3 koji se nalazi u nekadašnjoj bolničkoj praonici.

Obišli smo gradilište u pratnji ravnatelja Studentskog centra Pula Miodraga Čerine i na licu mjesta se uvjerili da se obavljaju završni radovi, uklanjaju se sitni nedostaci, uređuje okoliš i priprema sadnja biljaka.

Godinu i pol gradnje

Podovi soba već su prekriveni parketom, kupaonice opremljene, predstoji još priključenje struje, plina i vode. U postupku je javna nabava, raspisan je natječaj i očekuje se odabir ponuditelja koji će opremiti objekte. Čerina veli da je u tom postupku predviđeno i vrijeme za žalbu, stoga nije sigurno kad bi se objekti mogli potpuno opremiti, no računa da bi bili useljivi početkom 2022. godine.

Riječ je o investiciji teškoj 75,4 milijuna kuna, od čega se na izgradnju odnosi 65, a na opremanje 10-ak milijuna kuna. Radovi su počeli prije godinu i pol rušenjem stare kotlovnice i njezinog 20-metarskog dimnjaka. No, čim su bageri stigli na brdo sv. Mihovila, otkriveni su srednjovjekovni i jedan rimski grob, pa su istraživanja djelomično usporila radove.

- Presretni smo što se radovi privode kraju s obzirom da se korona par puta probila na gradilište. Jedno vrijeme su granice bile zatvorene pa materijal nije mogao stići. Tu su i arheološki nalazi. Usprkos svemu, zadovoljni smo što smo došli do trenutka kad za koji dan očekujemo tehnički pregled, kaže Čerina.

Uz postojećih 136 ležajeva, izgradnjom nove zgrade i rekonstrukcijom praonice, Studentski dom na ovoj će lokaciji raspolagati s ukupno 384 kreveta, ne računajući i osam postelja za gostujuće profesore.

Električne škure

U većem objektu, Paviljonu 2, nalazi se 97 dvokrevetnih soba sa 194 ležaja. Suvremene sobe su klimatizirane i imaju priključak na internet, opremljene su televizorima i hladnjacima. U svakoj je zaseban sanitarni čvor. Otvaraju se uz pomoć kartice, kojom se automatski uključuju trošila.

- Škure su električne, čitav je objekt energetski samodostatan jer se na krovu nalaze solarni paneli uz pomoć kojih će se proizvoditi električna energija potrebna za zagrijavanje vode. Na svakom katu nalazi se studentska kuhinja, nabraja Čerina dok obilazimo zdanje podignuto na mjestu kotlovnice.

Tu se nalazi još jedan restoran sa staklenom stijenom i lijepim pogledom. Za razliku od postojeće menze i pizzerije, ovdje će se nuditi brza hrana, a u ovom prostoru s nešto više od stotinu sjedećih mjesta bit će i slastičarnica i kafić. S ugrađenim rampama i liftovima, objekt koji se prostire na 5.485 četvornih metara prilagođen je osobama s invaliditetom. U suterenu se nalazi parkiralište za studente i spremište za bicikle s priključcima za električne automobile, bicikle i ostala vozila. Tu su i samoposlužna praonica rublja, fitness dvorana i studentski klub. Na katovima su, uz sobe, učionice i dnevni boravci za druženje. U ovoj zgradi nalaze se i prostorije za sveučilišni studentski zbor.

Paviljon 3 nalazi se u zakonom zaštićenoj staroj praonici koja je rekonstruirana pod paskom konzervatora. Izgradnjom jednog kata objekt je pretvoren u dvokatnicu s 27 dvokrevetnih soba i 54 ležaja, učionicom i dnevnim boravkom.

Studentski trg

Novi objekti nalaze se tik uz postojeći Studentski dom, odnosno stari restoran, a na mjestu nekadašnjih potleušica uređen je Studentski trg, popločan istarskim kamenom iz Kanfanara, takozvanim kanfanarcem, veli Čerina. Uz rub trga uređuje se pristupna cesta, a prostor će se i hortikulturno urediti. Pripremljen je teren za sadnju tri čempresa i još toliko murvača koji ne daju plodove i neće prljati kamenu površinu. U središtu trga ostao je sačuvan spomen-zdenac koji su bolnička uprava i sindikalna podružnica podigli drugovima palim u Narodnooslobodilačkoj borbi. Spomenik će se ispjeskariti, a okoliš hortikulturno urediti, najavljuje Čerina. Uredit će se 13 mediteranskih vrtova sa smiljem, bosiljkom, lavandom i ostalim biljem ovog podneblja. Na koncu, na trgu će se postaviti klupe.

Lani se za smještaj u Dom prijavilo 500 studenata

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile studira oko 4.000 studenata, polovica ih nije iz Istre. Najviše ih je iz Slavonije, potom iz Međimurja i Dalmacije. Čak 75 posto njih nije iz Pule, veli Miodrag Čerina, ravnatelj Studentskog centra Pula.

U protekloj akademskoj godini za mjesto u postojećem Studentskom domu, u kojem ima 136 ležajeva, prijavilo se 500-tinjak studenata. Nakon što se dovrše nove depandanse, Dom će na lokaciji sv. Mihovila raspolagati s ukupno 384 studentska ležaja, čime se ipak neće u potpunosti pokriti potrebe. Međutim, Sveučilište namjerava i na novoj lokaciji Mornaričke bolnice, na dijelu tamošnjeg parkirališta, izgraditi dodatne smještajne kapacitete, 400-tinjak kreveta.

Projekt poskupio za 17 milijuna kuna

Prvobitna vrijednost projekta službenog naziva "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula" bila je 58,4 milijuna kuna, od čega veći dio od 49,6 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Međutim, zbog rasta troškova izgradnje, u srpnju 2019. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je dodatnih 16,9 milijuna, čime je vrijednost projekta skočila za gotovo 30 posto, na čak 75,4 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of