OVE NEDJELJE

Sportsko-ekološka utrka plogging "Natura Histrica" u pulskoj park šumi: TRČANJE UZ PRIKUPLJANJE OTPADAKA PO ŠIJANSKOJ ŠUMI

Plogging su medijsko izvještavanje i opće podizanje ekološke svijesti učinili globalno popularnim te je i pulska utrka izvrsna prilika da se predstojeće nedjeljno jutro iskoristi kako bi se u jedinstvenom prirodnom okruženju, kakvo pruža park šuma, "jednim udarcem" promovirao i aktivni život i nužnost očuvanja i zaštite okoliša

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Šijanska šuma bit će u nedjelju prava kulisa za rekreativce koji žele učiniti nešto korisno (Arhiva)

Šijanska šuma bit će u nedjelju prava kulisa za rekreativce koji žele učiniti nešto korisno (Arhiva)


Zanimljiva sportsko-ekološka manifestacija zakazana je za predstojeći vikend. Radi se o Sportsko-ekološkoj utrci plogging "Natura Histrica" koja će se na području zaštićenog područja Park šume Šijana održati u nedjelju s početkom u 10 sati.

Plogging je inovativna aktivnost koja je nastala u Švedskoj, a podrazumijeva sakupljanja otpadaka u prirodi za vrijeme trčanja.

Sve veći problem smeća

Na području južne Istre tijekom 2019. i 2020. godine održano je niz plogging utrka, a ta se vrijedna inicijativa nedjeljnom utrkom nastavlja i u ovoj godini.

- Organizirali smo ovu utrku s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na sve veći problem smeća u prirodi. U Šijanskoj šumi, ali i na brojnim drugim lokacijama, u prirodi nailazimo na sve više smeća i to je zaista postao problem s kojim sve teže izlazimo na kraj. Doista ne znam kako da ljude više osvijestimo da, nakon boravka u prirodi, trebaju smeće koje stvaraju, pokupiti sa sobom i odložiti ga u kontejnere, gdje mu je i mjesto. Ostavljanjem smeća stvara se, ne samo ružna slika, već se i neko područje onečišćuje i potencijalno ugrožava na jako dugo vremensko razdoblje. Potrebno je više od 250 godina da bi se razgradila jedna plastična boca, a odbačeni papir razgrađivat će se u prirodi čak godinu dana. Taj proces razgradnje traje jako dugo pa, ako se ne ponašamo odgovorno, smeće iz prirode ne nestaje, nego se gomila i protekom vremena ima ga sve više. Međutim, ni razgradnjom se opasnost ne završava. Razgradnjom plastike nastaju sitne čestice plastike koje ulaze u hranidbeni lanac raznih životinja što je na koncu u pravilu velika katastrofa i za stanište i za vrstu, kazala je, najavljujući utrku, ravnateljica javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni.

Šijanska šuma bit će u nedjelju prava kulisa za rekreativce koji žele učiniti nešto korisno (Arhiva)

Stoga je nužno, nastavila je, naučiti i educirati ljude da smeće koje proizvedu u prirodi odnesu sa sobom doma te je to zapravo i glavna poruka ovog vikend ekološko-sportskog druženja u Šijanskoj šumi. Druga razina problema na koji se želi upozoriti jest činjenica da se i ova šuma, kao i mnoga druga područja, koristi kao divlje odlagalište otpada na kojem se neodgovorni pojedinci rješavaju starih madraca, viška građevinskog materijala, iskorištenih automobilskih guma, starog namještaja i ostalog otpada koji bi vrlo jednostavno bilo otpremiti do uređenih odlagališta koja su za to namijenjena.

Divlji deponiji u prirodi

- Mi na godišnjoj razini imamo vrlo velike troškove za zbrinjavanje tog smeća, te je njegovo bacanje u prirodu jedna ružna praksa koja jednostavno mora prestati. Svega dva kilometra dalje nalazi se Herculaneino reciklažno dvorište koje je otvoreno od ponedjeljka do subote, od 8 do 18 sati, besplatno je, te bih zbilja poručila svima da je ono pravo mjesto za zbrinjavanje starih stvari kojima se ljudi više ne koriste, a ne Šijanska šuma, kazala je ravnateljica Nature Histrice.

Tvrtka ISTRun, koja daje logističku podršku manifestaciji, uspješno je organizirala nekoliko plogging utrka na području grada Vodnjana i perojskog priobalja, a izraženo je i veliko zadovoljstvo što se ta ideja i projekt šire i na područje Šijanske šume koja je jedno od dva "plućna krila" grada Pule. Plogging je, kako je pojašnjeno, trend koji povezuje ekologiju i aktivni način života i koji je, nakon što se nedavno pojavio u Švedskoj, ubrzo stekao popularnost među ekološki svjesnim sportašima i rekreativcima širom svijeta. Počelo je, naime, 2016. godine, kada je švedskim rekreativcima dozlogrdilo što pri trčanju parkovima i ulicama često nailaze na smeće te su ga počeli usput i prikupljati. Jedan od prvih bio je skijaš i trkač Erik Ahlström koji je i skovao naziv plogging spojivši u novu složenicu švedski izraz plocka upp što znači pokupiti i engleski izraz jogging.

Šijanska šuma bit će u nedjelju prava kulisa za rekreativce koji žele učiniti nešto korisno (Arhiva)

Medijsko izvještavanje i opće podizanje ekološke svijesti učinili su taj trend globalno popularnim te je i ova pulska utrka izvrsna prilika da se predstojeće nedjeljno jutro iskoristi kako bi se u jedinstvenom prirodnom okviru, kakav pruža park šuma "jednim udarcem" promovirao i aktivni život i nužnost očuvanja i zaštite okoliša.

Sudjelovanje je besplatno

Sudjelovanje na sportsko-ekološkoj utrci plogging "Natura Histrica" je besplatno, a zainteresirani se mogu prijaviti i okušati u jednoj od dvije kategorije. Prva je natjecateljska sakupljači - trkači kategorija u kojoj je sudionicima zadatak trčati unutar staze Orhideja i tijekom 60 minuta sakupljati otpatke u označenoj zoni, uz dvije kontrolne točke koje će se nalaziti kod križanja staza Orhideja i Trim II i kod križanje staza Orhideja i Hrast kod Kartodroma. Druga kategorija je obiteljska, odnosno odnosi se na sakupljače hodače te se timovi od najmanje dva člana mogu uključiti i tijekom jednog sata sakupljati otpatke unutar staze Mali princ, odnosno na području središnjeg šijanskog platoa. Za sve sudionike bit će osigurane rukavice i vreće za otpatke, a dobit će i priznanja za sudjelovanje, dok će oni koji tijekom utrke prikupe najviše odbačenog smeća dobiti i prigodne simbolične nagrade sponzora.

Partneri Javnoj ustanovi Natura Histrica u organizaciji ove manifestacije su Istarska županija i Grad Pula.

Ustanova koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije Natura Histrica nadležna je za upravljanje nad 28 zaštićenih područja od kojih je jedno i Park šuma Šijana. Obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih dijelova prirode Istarske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometenog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravlja.

Šijanska šuma bit će u nedjelju prava kulisa za rekreativce koji žele učiniti nešto korisno (Arhiva)

S ciljem osiguranja racionalnog i održivog korištenja prirodnih dobara, Natura Histrica nadzire i način obavljanja dopuštenih gospodarskih djelatnosti u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Rad ustanove financira se iz sredstava proračuna Istarske županije osiguranih za tu namjenu, proračuna nekih gradova i općina, iz sredstava koje stekne obavljanjem vlastite djelatnosti te drugih zakonom predviđenih izvora.

*Sadržaj nastao u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of