SUTRA

Svečanom sjednicom Skupštine u pazinskom Spomen domu će biti obilježen Dan Istarske županije: ISTRA JE HRVATSKA ZEMLJA I HRVATSKA ĆE OSTATI

U proglasu pod nazivom "Istarski narode" stoji da je Istra oslobođena snagom vlastita oružja i masovnog dragovoljnog pristupanja partizanskim postrojbama te voljom naroda. Proglas poručuje da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati te označava kraj fašističke i talijanske vlasti na prostoru Istre, smjenu sustava i početak legalnog djelovanja nove izvršne narodne vlasti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Svečanom sjednicom Skupštine sutra će biti obilježen Dan Istarske županije (Arhiva)

Svečanom sjednicom Skupštine sutra će biti obilježen Dan Istarske županije (Arhiva)


Svečanom sjednicom Skupštine u pazinskom Spomen domu sutra će biti obilježen Dan Istarske županije. Taj se dan slavi u znak sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskoga narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su, u Pazinu, 25. i 26. rujna 1943. godine, potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

Pazinske ili Rujanske odluke manifestne su odluke Narodnooslobodilačkog odbora (NOO-a) za Istru usvojene u Pazinu, 13. rujna 1943. i Sabora istarskih narodnih predstavnika od 26. rujna 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom domovinom.

Priključenje matici zemlji

Okružni Narodnooslobodilački odbor za Istru kao nositelj nove vlasti objavio je Proglas o priključenju matici zemlji i proglašenju ujedinjenja s ostalom našom hrvatskom braćom. U proglasu pod nazivom "Istarski narode" stoji da je Istra oslobođena snagom vlastita oružja i masovnog dragovoljnog pristupanja partizanskim postrojbama te voljom naroda. Proglas poručuje da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati te označava kraj fašističke i talijanske vlasti na prostoru Istre, smjenu sustava i početak legalnog djelovanja nove izvršne narodne vlasti.

Foto

Predsjedništvo i Izvršni odbor ZAVNOH-a, koji je na I. zasjedanju naveo kao cilj borbe sjedinjenje otuđenih krajeva matici zemlji, potvrdili su 20. rujna odluku Okružnog NOO-a za Istru svojom Odlukom o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj. U Pazinu je zatim 26. rujna održan Sabor na kojem je izabran privremeni Pokrajinski NOO za Istru te potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom.

Donesene su i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, o promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola, o hrvatskom jeziku u crkvi, o priznavanju nacionalnih prava talijanske manjini u Istri te o vraćanju u Italiju Talijana doseljenih nakon 1918. radi odnarođivanja Hrvata. U listopadu je sjedinjenje Istre potvrđeno na II. zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, a u studenom je akte ZAVNOH-a i Slovenskog narodnoosvobodilnog odbora prihvatio AVNOJ na svojem II. zasjedanju u Jajcu.

Obračunavanje s avetima prošlosti

Istarski župan Boris Miletić podsjeća kako su Pazinskim odlukama, donesenim prije 78 godina, građani Istre iskazali nedvojbenu težnju pripojenju s maticom Hrvatskom.

- Istarski je čovjek u vihoru Drugog svjetskog rata znao prepoznati one vrijednosti na čijim smo zasadama potom gradili noviju hrvatsku povijest, a zahvaljujući kojoj se i naša domovina svrstala u krug civiliziranih europskih zemalja. Istarski čovjek nije nikada pristao na pokoru, tlačenje, nepravdu, mržnju i neprijateljstvo. Nama je takav način života bio i ostao neprihvatljivim. Naši nonići su znali sačuvati ponos na jednoj od najvećih povijesnih stranputica, a na nama je da nastavimo cijeniti, čuvati i njegovati antifašističke tekovine kao najuzvišeniji ideal suvremenog čovječanstva, poručuje župan Miletić.

Naglašava da je sramotno što država nema hrabrosti i odlučnosti obračunati se s avetima prošlosti, odnosno konačno kazneno sankcionirati ustaški pozdrav. Naime, još prije četiri godine istarski su saborski zastupnici uputili takav prijedlog, a koji je i dan danas mrtvo slovo na papiru, kaže župan Miletić.

Foto

Svečanu sjednicu kojom se obilježava Dan županije po prvi put će u ovom mandatu voditi nova predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar.

- NOB je bila borba uzvišenih ideala - otpor prema diskriminaciji, govoru mržnje, nasilju... Borba koja je uz mnogobrojne izgubljene živote, uspostavila temelje današnje Istre i to ne smije nikada biti zaboravljeno. Ono što danas imamo i često uzimamo 'zdravo za gotovo' nije nam poklonjeno, već su se za to morali izboriti naši stari ili, da citiram samo Joakima Rakovca, 'Sloboda se ne kupuje na sajmu, a niti se ne daruje. Nju ćemo samo puškom i borbom postići. Prošlost ne možemo mijenjati, a ni budućnost predvidjeti i jedino što imamo je sadašnjost. Međutim, prošlost nam treba biti podsjetnik, a povijest, kako je uobičajeno reći, učiteljicom života kako se sukobi i zlo nikada više ne bi ponovili', citirala je predsjednica županijske Skupštine Sandra Ćakić Kuhar. (tekst realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini