PRILIKA ZA OZBILJAN POSAO

ISTARSKA ŽUPANIJA POTIČE POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU KOJA JE POSTALA DUGOROČNO SIGURNIJA I STABILNIJA: Stočarstvu i govedarstvu slijedi iskorak jer će, uz pomoć Županije, postati dodatna prilika za mlade u ruralnim krajevima

Svake godine zbog klime komentiramo prinose nekih kultura pa tako, primjerice, možemo reći da ove godine, isključivo zbog klime, imamo manji urod maslina, ali jako dobru vinogradarsku godinu. Naredne godine efekti mogu biti potpuno drugačiji i sad naravno, mi ne možemo promijeniti klimu, ali joj se moramo prilagoditi i pokušati napraviti da se u poljoprivrednoj proizvodnji ublaže očekivani efekti klimatskih promjena, kaže Ezio Pinzan, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


"Zbog sve izraženijih klimatskih promjena i ostalih nepovoljnih utjecaja, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture otežano je uopće baviti se stabilnom i sigurnom poljoprivredom i stočarskom proizvodnjom. U ovom segmentu, kao jedan od najvažnijih utjecajnih faktora, svakako je pojava sušnih razdoblja koja u Istarskoj županiji dolaze do izražaja u pravilu svake tri, četiri godine, a u zadnje vrijeme i češće. Zbog toga je Istarska županija, kao prva županija u Republici Hrvatskoj, 1998. donijela plan navodnjavanja za svoje područje, kojim se sagledava održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije, smanjenje utjecaja suša, odnosno negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor akumuliranjem vode u hidrološki povoljnom razdoblju godine i navodnjavanje poljoprivrednih površina u sušnim mjesecima", rekao nam je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Revitalizacija zapuštenih nasada maslina

- To znači, općenito, poticanje poljoprivredne proizvodnje koja je, implementacijom ovih sustava, dugoročno sigurnija i stabilnija uz istovremeno povećanje prinosa, osiguravaju se sigurne zalihe voda za navodnjavanje po najpovoljnijim cijenama te se financijski rasterećuje krajnji korisnik u pogledu ulaganja u vlastite sustave navodnjavanja, uz posljedični krajnji pozitivan efekt, a to je ostanak stanovništva u ruralnim područjima, kazao je pročelnik Pinzan sudjelujući u panel raspravi na temu "Moderno maslinarstvo i klimatske promjene" koja je proteklog tjedna održana u Klisu u povodom izlaska stotog broja specijaliziranog časopisa "Maslina".

Županijski pročelnik Ezio Pinzan (Snimio Milivoj Mijošek)

Klima, kaže Pinzan, značajno utječe na sve aspekte svakodnevnog života, a pogotovo na poljoprivredu.

- Svako godine zbog klime komentiramo prinose nekih kultura pa tako, primjerice, možemo reći da ove godine, isključivo zbog klime, imamo manji urod maslina i imamo jednu jako dobru vinogradarsku godinu. Naredne godine efekti mogu biti potpuno drugačiji i sad naravno, mi ne možemo promijeniti klimu, ali joj se moramo prilagodi i pokušati napraviti sve što je u našoj mogućnosti da se u poljoprivrednoj proizvodnji ublaže očekivani efekti klimatskih promjena, kaže Pinzan.

U tom kontekstu na raspravi je spomenuto i da je sad već daleke 1910. godine Austro-ugarska Monarhija prilikom popisa stanovništva zabilježila da se na obalnom području nalazi i 30 milijuna stabala maslina. Danas na području Hrvatske, kaže, imamo 6 milijuna stabala te nema sumnje da je kroz vrijeme određeni broj stabala stradao ili da je raskrčen. Međutim, pretpostavlja se da ogroman broj stabala, možda i veći od ovih koji su u rodu, stoji zapušten i zarastao u nekadašnjim maslinicima po Istri, Dalmaciji i otocima. Stoga je predloženo da se na razini nadležnog ministarstva izradi mjera koja bi bila usmjerena prema vlasnicima ili zakupcima takvog zemljišta, a imala bi za cilj sufinancirati proces revitalizacije zapuštenih nasada maslina.

Zaštićena oznaka izvornosti maslinovog ulja

Mjerom bi se pokrili troškovi krčenja i stavljanja u funkciju maslinika, te bi ona, kaže, bila izuzetno profitabilna, jer bi već u godini nakon njezine primjene poljoprivrednici imali rod.

- Kad je maslinarstvo u pitanju, jedan od ciljeva koje imamo u Istri je da se u postojećim, ali i budućim nasadima koji se budu podizali, što veći broj maslinara prijeđe na ekološku proizvodnju. Istarska županija već sada s 50 posto sufinancira certifikaciju za ekološke proizvođače, to ćemo nastaviti i ubuduće, a promovirat ćemo i zaštitna sredstva za ekološku poljoprivredu i ekološka gnojiva te organizirati edukacije tako da se što veći broj naših poljoprivrednika uključi u taj sustav. Već danas, a sutra pogotovo, potrošači će sve više voditi računa o porijeklu i načinu proizvodnje namirnica koje namjeravaju konzumirati te će ekološki proizvodi sigurno lakše dolaziti do kupaca i postizati bolju cijenu, kaže naš sugovornik.

Uz obnovu zapuštenih maslinika, cilj je podizati nove nasade

To je, dodaje, i nekakav logičan slijed i nova faza razvoja maslinarstva kao strateškog interesa naše županije. Sve je krenulo podjelom sadnica koje su sufinancirali Županija te gradovi i općine, te je tako posađeno u Istri oko 1,5 milijuna stabala maslina. Paralelno s time povećavao se i broj uljara, pa je od početnih pet, broj najmodernijih uljara u Istarskoj županiji danas porastao na čak 38.

- Značajno su povećane količine ulja te je sljedeći logični korak u promišljanju pomoći našim poljoprivrednicima bio kako to ulje što kvalitetnije plasirati. Deset godina smo radili na zaštićenoj oznaci izvornosti te smo u suradnji sa slovenskim kolegama postigli dogovor, i među rijetkima smo u Europi, prekogranično zaštitili jedan proizvod, u ovom slučaju istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Danas imamo zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije i to je najviša oznaka kvalitete koja je moguća, a ona znači da su faze proizvodnje iz proizvodnog područja, a to su Istra i otoci Cres i Lošinj. Takvo certificirano maslinovo ulje prepoznato je danas u bilo kojem dijelu svijeta i značajna je pomoć našim izvoznicima da stignu i na najzahtjevnija tržišta, kaže pročelnik Pinzan.

Enogastronomija motiv dolaska u Istru

Nedavna istraživanja pokazala su da je uz more i sunce drugi glavni motiv dolaska gostiju u Istru naša enogastronomija te su kvalitetni poljoprivredni proizvodi već neko vrijeme i jedan od najjačih brendova domaćeg turizma.

- Ulje, vino, sir i suhomesnati proizvodi, a najviše od svega bijeli tartuf mnogim su gostima motiv da prevale nekoliko stotina kilometara i posjete Istru bilo za vikend ili na nekoliko dana. Naša želja je svakako u budućnosti dodatno proširiti tu ponudu te, po modelu na koji su se razvili naši maslinari, vinari i pršutari, u budućnosti razvijati još neke sektore poput, primjerice, stočarstva, kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu.

Naime, svi ti projekti omogućili su ozbiljniji pristup poslu od kojeg se sada ostvaruju i ozbiljniji prihodi, a realizacijom poduzetničkog pothvata stvorena je i perspektiva da mlađi naraštaji ostanu i vide svoju budućnost u ruralnim krajevima.

- Istarski vinari, maslinari i ostali poljoprivredni proizvođači danas su poduzetnici koji svoj proizvod brendiraju, promoviraju i prodaju kroz digitalne kanale i društvene mreže. Danas nema neke razlike između mladog čovjeka koji je uspješan u recimo informatici ili nekom drugom pozivu ili mladog koji se odlučio baviti vinogradarstvom ili maslinarstvom. Ako dobro rade svoj posao i jedni i drugi od toga mogu dobro živjeti. Vjerujem da smo kao Županija i mi djelomično zaslužni za takav scenarij. Sljedeća poruka koju bi željeli poslati je da je i stočarstvo i govedarstvo isto tako prilika za novi iskorak i za ozbiljan posao. To su intenzivnije i radno zahtjevnije djelatnosti, ali vjerujem da bi uz pomoć Županije i to kroz vrijeme, moglo postati dodatna prilika za rad i razvoj u našim ruralnim krajevima, zaključuje Ezio Pinzan.

* Tekst realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater