ANAMNEZA

Povijest bolesti u antičkom svijetu, izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena je u pulskoj Galeriji C8


Nagrađivana izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu, "Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu", otvorena je u petak u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Kroz jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu, izložba donosi priču o liječenju i pristupima liječenju u antičkom svijetu.

Antička farmacija

- Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da se objasni i da joj se odupre. Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem, upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju, upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata odabranih prema kriteriju učestalosti u antičko i današnje vrijeme. Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Prikazom antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem prikazuju se počeci antičkog liječenja koji vode do medicinskih teorija, od kojih su se neke zadržale gotovo do danas. Posjetitelji će se upoznati s antičkom farmacijom i nekoliko odabranih operativnih zahvata, no naglasak je na povijesti bolesti, anamnezi koju su kao ideju počeli razvijati antički liječnici, kazale su autorice izložbe Slađana Latinović i Sunčica Nagradić Habus.

Uvijek aktualno

- Htjeli smo ponuditi nešto novo, a uvijek vrlo aktualno, dan-danas kada se sve više govori o liječnicima, listama čekanja, ordinacijama. Ova će izložba biti kod nas i tijekom Noći muzeja, a bit će vrlo zanimljiva za razgled za školske i druge skupine, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Taj je izložbeni projekt u Arheološkom muzeju u Zagrebu bio realiziran od ožujka do lipnja 2017., nakon čega je bio predstavljen u Dubrovačkim muzejima, Lošinjskom muzeju i Gradskom muzeju, a gostovanja će se nakon Pule nastaviti u Gradskom muzeju Vukovar.

Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo je izložbu najboljom u dvije kategorije za 2017. godinu - proglašena je izložbom godine, dok je njezin popratni program "Muzejska ordinacija zabave", proglašen je najboljim u kategoriji Edukativno-pedagoški projekt. Izložba se može pogledati do 24. veljače.

Kako su autorice naglasile, arheološke izloške posjetitelji će moći komparirati s modernim farmaceutskim i medicinskim instrumentarijem, a izložbu upotpunjuju i modeli i preparati ljudskih organa. U sklopu izložbe bit će pripremljene i tematske radionice za djecu i odrasle.

Izložba je realizirana u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Gradskim ljekarnama Zagreb, Zagrebačkim holdingom, te tvrtkama Suban, Marija i Sitomas.(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini