FAŽANA

Potpore i subvencije smješe se lokalnim privrednicima: Za razvoj poduzetništva 100 tisuća kuna iz općinske kase


Za razvoj poduzetništva Općina Fažana pripremila je u svom proračunu sto tisuća kuna koje će dodjeljivati kao potpore novoosnovanim trgovačkim društvima i obrtima, poduzetnicima za financiranje i pripremu EU-projekta te za subvencioniranje (samo)zapošljavanja i polaganja stručnih i majstorskih ispita.

Prošlog tjedna objavljen poziv, koji potpisuje načelnik Radomir Korać, otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 27. prosinca ove godine. Jedan od bitnih uvjeta je da podnositelji zahtjeva, čiji se obrazac može preuzeti u općinskoj upravi ili na internetskoj stranici, nemaju nepodmirenih obveze prema Općini.

Kada se kaže da je poziv otvoren do iskorištenja sredstava, treba imati na umu da se potpore novoosnovanim tvrtkama, u čemu je najviši pojedinačni iznos 2.000 kuna, dodjeljuje za deset korisnika - pet obrtnika i pet poduzetnika. Namijenjen je početnicima, što će reći da im obrt ili trgovačko društvo, koje otvaraju prvi put, nije upisano u registar duže od dvije godine od trenutka kada podnose zahtjev. Ta se potpora može koristiti za izradu poslovnih planova, nabavu opreme, ishođenje dokumentacije i slično.

Isti iznos potpore, 2.000 kuna, i istom broju od po pet obrtnika i poduzetnika predviđena je kao pomoć za prijavu EU-projekata. Može se koristiti kao naknada za konzultante i izradu poslovnih planova, studije izvedivosti i ostalih dokumenata nužnih za kandidaturu na europske fondove. Uvjeti su da se ne koriste drugi izvori sufinanciranja, da je projekt kandidiran i račun usluge ovlaštenih osoba izdan u ovoj godini.

Do 4.000 kuna potpore mogu računati poduzetnici i obrtnici za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, a odnosi se na povrat sredstava po osnovi uplaćenih doprinosa iz i na bruto plaću. Poduzetnici i obrtnici koji djeluju na području Fažane, mogu računati i na 2.000 kuna za polaganje majstorskih ispita ili ispita o stručnoj osposobljenosti, stručnih ispita i za usavršavanje u zanimanjima. Pravo na subvenciju ostvarit će onaj podnositelj koji je ispit polagao prije otvaranja obrat, u ovoj godini, a u trenutku podnošenja zahtjeva ima otvoren obrt. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater