BAGERI IZNAD SPORTSKE LUČICE

Kod Delfina će iduće godine niknuti novo naselje. Investitor tvrdi da NEĆE TJERATI RIBARE S OBALE

| Autor: Chiara BILIĆ
U tijeku je geomehaničko ispitivanje tla (Snimio Milivoj Mijošek)

U tijeku je geomehaničko ispitivanje tla (Snimio Milivoj Mijošek)


Iako su bageri na parceli od otprilike 18 tisuća četvornih metara, još jučer sa zemljom sravnali i posljednju vlat trave, a od rušenja poštedjeli tek jedini objekt u toj zoni, stoljetnu kamenu kućicu, od gradnje zasad još uvijek ništa. Vlasnik Stanoinvesta Ivica Salvador pojašnjava da je trenutno u tijeku geomehaničko ispitivanje tla te se početak podizanja novog naselja planira za iduću godinu. Tada bi, govori, trebao dobiti sve potrebne dozvole

Atraktivno zemljište ponad pulske lučice Delfin, već godinama obraslo gustom šikarom, svega 30-ak metara od mora, u ponedjeljak je počelo mijenjati vizuru i poprimati naznake budućeg, dugonajavljivanog stambenog naselja. Naime, u tu će parcelu, površine otprilike 18 tisuća četvornih metara, investirati pulska tvrtka Stanoinvest. No, iako su bageri tamo još jučer sa zemljom sravnali i posljednju vlat trave, a od rušenja poštedjeli tek jedini objekt u toj zoni, stoljetnu kamenu kućicu, od gradnje zasad još uvijek ništa. Vlasnik Stanoinvesta Ivica Salvador pojašnjava da je trenutno u tijeku geomehaničko ispitivanje tla te se početak podizanja novog naselja planira za iduću godinu. Tada bi, govori, trebao dobiti sve potrebne dozvole.

Konačan izgled projekta, međutim, još nije poznat. Salvador je lani potvrdio da će tamo graditi stanove, dućane, vrtić i, po njegovim riječima, najljepšu šetnicu u gradu. Ništa više od toga nije otkrio ni sada.

Ipak, krčenje šipražja alarmiralo je okolno stanovništvo i uznemirilo ribare koji na molovima, u podnožju budućeg stambenog naselja, drže svoje barke. To je područje, podsjetimo, već ranije izazvalo prijepore i trzavice između gradskih vlasti s jedne i mještana Mjesnog odbora Nova Veruda, civilne udruge Zelena Istra i oporbe s druge strane. Valja, dakle, reći da su prije deset godina na tom zelenom koridoru trebali graditi izraelski investitori iz riječke tvrtke SBE. Oni su, doduše, još uvijek vlasnici atraktivnih parcela, ali su u međuvremenu, očigledno, odustali od nauma. Projekt je u međuvremenu ugovorom o pravu gradnje preuzeo Ivica Salvador.

salvador

Ivica Salvador

Negodovanje stanovništva počelo je 2010. godine, kada je Grad prihvatio zahtjev kompanije SBE za izmjenom Urbanističkog plana uređenja (UPU) lučice Delfin. Građane je zabrinuo dopušteni postotak maksimalne izgrađenosti zone, broj etaža (četiri) i visina zgrada, koje bi se poredane u nizu prostirale do obale i zaklanjale vidik prema Verudskom kanalu. Smatrajući da su izigrani, da im je prezentiran lažan, photoshopiran plan projekta i da, prije svega, Grad nije štitio njihove interese već je pogodovao željama investitora, organizirali su brojne rasprave, a peticiju protiv naselja svojevremeno je potpisalo tisuću građana. No novi Generalni urbanistički plan (GUP) je donesen te je njime ta zonu iz zeleno-sportske prenamijenjena u stambenu.

Vijećnik Mjesnog odbora Nova Veruda Vlado Šegon od samih početaka budno prati razvoj situacije u svom susjedstvu. Građani i građanke se, veli, konstantno raspituju o budućem izgledu tog zemljišta.

- Načuli smo da će tamo, da tako kažem, biti kažin, još intenzivnija gradnja nego što je bila predviđena u početku. Ako se to dogodi, Mjesni odbor će sigurno reagirati. Strahujemo da će opet doći do iznenadne izmjene GUP-a koja će nas dovesti pred gotov čin. To se u Puli već događalo. Planiramo od Grada zatražiti svu dokumentaciju kako bismo imali uvid u stvarno stanje stvari, poručuje Šegon.

Zasad se pak čini da Salvador nije nikome stao na žulj. Svakako je uspio ukrotiti čak i vlasnike jedinog objekta na tom području, kamene kućice smještene nasred zelenog koridora. Oronuli objekt izgrađen početkom 20. stoljeća trenutno je još uvijek tamo i u zemljišnim knjigama naveden kao nekretnina u suvlasništvu triju osoba, ali ne zadugo. Točno prije deset godina, jedan od vlasnika, tada 58-godišnji Mario Đorić našem je novinaru kazao da se osjeća kao posljednji Mohikanac i da je za kuću u kojoj je rođen spreman umrijeti. Salvador, međutim, poručuje da je to zdanje kupljeno i da "kuća podliježe rušenju".

ivanmatejčić

Ivan Matejčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Prosvjeda se sjeća i ribar Ivan Matejčić, kojeg smo jučer zatekli na sad već u potpunosti ogoljenoj površini. Govori da svoju barku već gotovo 30 godina drži vezanu na molu ispod Stanoinvestove buduće investicije. On je zabrinut jer su iz lučice Delfin prije godinu dana već odonuda pokušali otjerati vlasnike brodica. Na sreću, veli, nisu uspjeli. Pita se hoće li to uskoro učiniti Ivica Salvador.

- Nadam se da nas neće maknuti. Neki od nas smo ovdje već desetljećima, govori Matejčić.

Salvador tvrdi da se to neće dogoditi.

- Dapače, bilo bi nam drago da ostanu. Uostalom, to je pomorsko dobro, kaže pulski investitor, koji je lani za naš list rekao da nipošto neće ići mimo planova Grada Pule. Tada je poručio da je ponosan što će projekt u cijelosti realizirati pulski arhitekti, izvođači i građevinari te da mu je kao Puležanu čast što će biti dio investicije takvog razmjera i pokazati da domaći kapital ima znanja i mogućnosti iz temelja stvoriti novo rezidencijalno naselje Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater