DRUGI DAN DIZAJN DISTRICTA

KARIM RASHID U ROVINJU -  Tehnologija je promijenila ne samo naš život, već i sam dizajn


Karim Rashid, jedna od najutjecajnih svjetskih dizajnera bio je glavna atrakcija drugog dana Design districta, prvog međunarodnog sajma dizajna i interijera koji se do nedjelje održava u prostoru bivšeg TDR-a u Rovinju.

U zadnja dva desetljeća Karim Rashid uspješno je dizajnirao preko tri tisuće predmeta i interijera te osvojio više od 300 nagrada što ga čini jednim od najplodnijih dizajnera današnjice, stoga je upravo on pred prepunom dvoranom taj koji je mogao govoriti o budućnosti dizajna. Tehnologija je promijenila ne samo naš život, već i sam dizajn.

- U digitalnom dobu nema više fizičkog , već virtualnog. U prošlosti su objekti služili da povijest razumijemo kroz naše artefakte. Zadnjih deset tisuća godina, dokumentiramo samo kroz fizičko. Upravo su dizajneri ti koji dokumentiraju stvari s vremenom u kojem živimo. A mi smo pak ti koji godinama stvaramo odnos sa predmetima koji nas okružuju. Dizajn ne stvara bolji svijet, već bolji osobni život, rekao je u iznimno zanimljiv Karim Rashid u predavanju kojem su cijelo vrijeme pratili slajdovi njegovih radova. Digitalno doba potiče kreativnost i daje nove alate, objasnio je Karim.

- Danas su konačno forma i funkcija u harmoniji. Na pomolu je epoha transparentnosti u kojoj neće biti fasada - ni fizičkih, ni metaforičkih, a to mijenja cijelu priča svijeta u kojem živimo, pa tako i dizajn, objasnio je Karim Rashid i oduševio publiku. (L. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of