NEMA JAVNOG TOALETA NA KORZU

Japanci bi odavno izgradili autocestu, a zahod na Giardinima već godinu dana nitko ne želi obnoviti

Javni zahod na Giardinima nije u funkciji jer se do sada provedenim postupcima javne nabave nije javio niti jedan gospodarski subjekt. U narednom periodu idemo u ponovljeni postupak, odgovorili su iz Grada

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Paulo GREGOROVIĆ
Toalet na Giardinima

Toalet na Giardinima


"Je li moguće da nam za uređenje WC-a na Korzu treba jedna godina? Japanci bi za to vrijeme napravili autocestu, zavapio je prije deset mjeseci gradski vijećnik Igor Belas, pitajući se zbog čega je u špici sezone zatvoren javni toalet na Giardinima. Kako je bilo polovicom lanjskog srpnja, tako je i danas. Odgovarajući na pitanje vijećnika, pročelnica Ingrid Bulian na tadašnjoj je sjednici Gradskog vijeća kazala "da se taj zahod nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj jezgri, pa su svi radovi pod paskom konzervatora, zbog čega i obnova ide sporije". Kako stvari stoje danas, izgleda da obnova, gotovo godinu dana kasnije, nije ni krenula. A kad će, ne zna se. Naime, na to su nam pitanje iz Komunalne palače proslijedili ovaj odgovor:"Javni zahod na Giardinima nije u funkciji jer se u do sada provedenim postupcima javne nabave nije javio niti jedan gospodarski subjekt. U narednom periodu idemo u ponovljeni

postupak". Prošla je i druga godina, ali u Puli nema građevinara koji bi to napravili. Očito su pošli za Njemačku gdje se njihov rad cijeni i adekvatno plaća.

Turistima, srećom, ostaju drugi javni zahodi u gradu, poput onog na Narodnom trgu. Ukoliko do njih stignu na vrijeme i u međuvremenu se ne olakšaju na kakvoj travnatoj površini, skrivajući se iza rimskog spomenika.

Nema više distanciranja, obaveznog dezinficiranja i maskiranja. Pulu ponovno pohode horde turista. Dolaze jahtama, automobilima, motociklima, autobusima, a rijetki stižu i željeznicom. Nećemo sada o tome što posjećuju te gdje sjedaju, jedu i piju. Zanima nas u kakvom stanju zateknu javne zahode, ali i zahode koji su im na putu nakon što privežu jahtu, parkiraju automobil ili siđu s autobusa.

Zahod u ACI marini namijenjen je samo njihovim gostima, ali do svih zahoda za turiste u centru grada ovaj je zasigurno najbolje uređen, najčišći i najmirisniji te je šteta da takvih nema više. Ipak, u restorane i kafiće ne ulaze svi gosti, ali potreba za zahodom je zajednička svima - i bogatima i siromašnima.

Na Karolini se plaća parkiranje automobila, ali plaća se i korištenje toaleta. Jučer je parking na Karolini bio gotovo popunjen, a korisnici WC-a su se izmjenjivali kao na traci. Amfiteatar je blizu, centar grada također pa nije čudno što mnogi turisti baš tu odluče ostaviti automobil. Karolina ima nešto što druga pulska parkirna mjesta nemaju - uredan, prostran i čist zahod. Ono što Karolinu dodatno izdvaja od ostali javnih zahoda je veliki toalet za invalide i prostorija gdje roditelji mogu promijeniti pelenu djetetu. Ovdje je sve čisto i uredno, ali nije na razini "pet zvjezdica" kao, recimo, u ACI-ju. Zanimljivo je da se na Karolini mogu vidjeti parkirani automobili milijunske vrijednosti,   skuplji nego neke manje jahte privezane u marini.

Javni zahodi u parkovima, koji su izgrađeni u doba Kraljevine Italije, najčešći su izbor putnika koji u Pulu dolaze autobusom ili pomorskim putem. Pisoar u parku kod Katedrale, pored Trga sv. Tome, zadaje na urin pa ga mnogi prolaznici zaobilaze u širokom luku. Ipak, lijenost muške populacije, koja nakon male nužde ne potegne vodu, nije svima smetnja. To potvrđuje jedan mladi par kojeg smo jučer zatekli kako se odmara na klupici pored pisoara. Talijanska lantrina (zahod) na križanju ulica Riva i Starih statuta je u mnogo boljem stanju jer je taj objekt Grad Pula dodijelio koncesionarki koja naplaćuje ulaz, a unutra osigurava da je sve čisto i da ima toaletnog papira.

- Korištenje pisoara naplaćujem dvije, a zahoda tri kune. Tim prihodima kupujem toaletni papir, varikinu, tekući sapun i sav ostali materijal koji mi je potreban za održavanje zahoda čistima, kaže nam sugovornica koja čisti lantrinu. Izvana je zadržala izvorni izgled, ali je njena unutrašnjost obnovljena prije nekoliko godina. Prepričava nam da neki muškarci koriste pisoar, a da pritom ne plate ni te dvije kune. "Dođu sa strane i otiđu skrivečki misleći da ih nitko nije vidio. Neka im je. Neću propasti zbog njihove dvije kune, veli naša sugovornica.

Na autobusnom kolodvoru se također naplaćuje ulaz u WC, ali da bi čistoća ili mirisi u tom zahodu bili na višoj razini, možda bi ga čistačica trebala obići malo češće. Uredno je i čisto, ali na željezničkom kolodvoru smo zatekli uredni toalet kao da smo doma. Na kolodvoru su pronašli rješenje za višu razinu čistoće: ključevi zahoda (muškog, ženskog, za invalide) mogu se dobiti kod prometnika pa se vjerojatno onaj tko vraća ključ pobrine da iza sebe ostavi uredno i čisto. Vjerojatno je tako što moguće samo na pulskom željezničkom kolodvoru, gdje je mala fluktuacija putnika, pa je ovdje postignuta čistoća nešto što nismo vidjeli na kolodvorima u Rijeci i u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini