ZLATNI TOALET

Grad Pula planira urediti javni zahod na Giardinima. Od cifre koja će se za to potrošiti zavrtjet će vam se u glavi!

  Zlatni zagrebački toalet na Trgu Petra Krešimira IV. koštao je 287.312 kuna, a dva javna zahoda na okretištima tramvaja Dubec i Dubrava stajala su 1,55 milijuna kuna. Dakle, jedan pulski s cijenom od gotovo milijun kuna svakako spada u klasu zlatnih hrvatskih toaleta koje je dao izgraditi Milan Bandić

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Ilustracija (foto: Arhiva)

Ilustracija (foto: Arhiva)


Gradonačelnik Filip Zoričić imenovao je peteročlano stručno povjerenstvo za javnu nabavu i praćenje izvršenja rekonstrukcije i opremanja javnog sanitarnog čvora na Giardinima. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 975 tisuća kuna.

Je li to novi zlatni zahod u Hrvatskoj, a mjereno skupoćom radova? Zlatni zagrebački toalet na Trgu Petra Krešimira IV. koštao je 287.312 kuna, a dva javna zahoda na okretištima tramvaja Dubec i Dubrava u Zagrebu stajala su 1,55 milijuna kuna. Dakle, jedan pulski s cijenom od gotovo milijun kuna svakako spada u klasu zlatnih hrvatskih toaleta koje je dao izgraditi Milan Bandić.

fdgdf

Dok je toalet na Giardinima bio u funkciji, bio je označen kao savršeno mjesto za fotografiranje (foto: Arhiva)

Poznato je da se obnova pulskog sanitarnog čvora na Giardinima čeka više od godinu dana, a nedavno su nam iz Grada odgovorili da taj javni zahod nije u funkciji jer se u dosad provedenim postupcima javne nabave nije javio niti jedan gospodarski subjekt te da u narednom periodu idu u ponovljeni postupak. Do sada nije bilo građevinara koji bi to napravili. Hoće li ponuđenih milijun kuna biti mamac da se napokon uredi zahod u zaštićenoj kulturno-povijesnoj jezgri i pod nadzorom konzervatora?

U svakom slučaju, Pula je odradila i treću turističku sezonu bez zahoda od nekoliko tričavih kvadrata u strogom središtu grada. Svojedobno je gradski vijećnik Igor Belas na sjednici Gradskog vijeća održanoj polovicom 2021. godine upitao:"Je li moguće da nam za uređenje WC-a na Korzu treba jedna godina? Japanci bi za to vrijeme napravili autocestu".

fdgdf

(Foto: Arhiva)

Dakle, prije 14 mjeseci toalet se "uređivao već godinu dana". Nadležna pročelnica Ingrid Bulian tada je objasnila vijećnicima da se ovaj zahod "nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj jezgri, pa su svi radovi pod paskom konzervatora, zbog čega i obnova ide sporije". Kasnije se, međutim, ispostavilo da nije problem u konzervatorima, nego u tome da nitko nije bio zainteresiran za posao. Stoga je očekivano da će zlatna ponuda uroditi zlatnim poslom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter