SNAĐI SE U KRIZI

Ivica Salvador, vlasnik Stanoinvesta, najvećeg graditelja stanova u Puli: "UNATOČ SVEMU, GRADNJA IDE DALJE!"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Život u kakav smo praktički preko noći zakoračili nakon što se nad njega nadvila opasnost koronavirusa nitko nije mogao ni predvidjeti, a kamo li se za njega pripremiti. Poslovne aktivnosti u mnogim su granama gospodarstva značajno usporene, dok su u nekima i potpuno stale. Stanogradnju u Puli ovaj veliki izazov zatekao je usred značajnog investicijskog ciklusa, a odgovor na pitanje kako je pandemija na nju utjecala, odnosno jesu li mjere utjecale na usporavanje određenih aktivnosti, potražili smo kod vlasnika tvrtke Stanoinvest Ivice Salvadora. "Kao i druge gospodarske grane, ni stanogradnja nije izuzeta od negativnih utjecaja pojave koronavirusa. No, unatoč svemu nastavili smo raditi, iako u nešto sporijem ritmu, prije svega zbog naših kupaca i preuzetih obveza iz ranijih razdoblja. Svakako, naše smo poslovanje prilagodili izvanrednoj situaciji i uvjetima koje je odredio Stožer civilne zaštite naše Županije", kaže Salvador.

"Ovim se putem želim zahvaliti svim našim djelatnicima, radnicima na terenu i kooperantima na iznimnom trudu i predanosti svom poslu, u ne tako laganim uvjetima", dodaje Salvador. "Svi poslovni partneri, vrlo brzo su prepoznali situaciju i svoje poslovanje prilagodili uvjetima rada u vrijeme epidemije. To govori da smo vrlo fleksibilni, što je za branšu veliki plus i dokaz zrelog promišljanja poslovnih koraka. Dostava građevinskog materijala se odvija preko narudžbi i bez većih problema, a radovi na terenu uz poštivanje mjera Stožera. Nama u branši je od iznimne važnosti da se procesi ne zaustave, a rezultat toga je da i danas primamo upite za prodaju stanova. Dakle, interes postoji i ciklus gradnje mora ići dalje", naglašava Salvador. Izdvaja i primjere pozitivne prakse koji su iz ove krize isplivali, a koji se prije svega odnose na obavljanje određenih administrativnih poslova koje je nužno obaviti da bi se posao nesmetano odvijao.

- Narodnim rječnikom rečeno "Nije svako zlo za zlo", jer postoji veliki broj primjera dobrih rješenja u funkcioniranju administrativnih poslova, odnosno, neki su nam poslovi u uvjetima krize olakšani, odrađujemo ih brže i uz manje naknade. Nadam se da ćemo takve primjere pozitivne prakse nastaviti primjenjivati kad cijela ova priča bude iza nas, jer se radi o učinkovitim rješenjima koja su dobra, kako za nas, tako i za administrativni aparat. Uostalom, sve je to na tragu pametnih digitalnih rješenja, kao i same digitalizacije javne uprave. Daljnje ubrzavanje i pojednostavljenje pojedinih upravnih postupaka treba biti jedan od prioriteta i u budućem razdoblju, kaže naš sugovornik. Na pitanje kako će se ova situacija odraziti na ugovorene rokove isporuke novoizgrađenih stanova i koja su ovih dana najčešća pitanja kupaca Salvador kaže da trenutno nema bojazni od većih kašnjenja isporuka stanova.

- Jasno da bi produljenje dosta rigoroznih mjera vezanih za zdravstvenu situaciju moglo utjecati na manja usporavanja. Svi smo svjesni da je zdravlje najvažnije i moramo biti spremni na prilagodbu. Naši su kupci s time upoznati i pokazuju razumijevanje, na čemu im se i ovim putem zahvaljujem. No, podaci zadnjih dana su ohrabrujući, i nadam se skorom razmatranju popuštanja mjera. Najbitniji korak će biti, kako za nas u stanogradnji, tako i za turizam, normalizacija kretanja ljudi. Pod time ubrajam i inozemne građane. To će biti najveći izazov. Potrebno je kroz razne načine omogućiti koliko-toliko slobodno kretanje ljudi. Kao jedno od mogućih rješenja, vidim u izdavanju e-propusnica, koje su kod nas u Hrvatskoj već u praksi, ali koje bi u ovom slučaju vrijedile na razini cijele EU, naravno uz strogo poštivanje zdravstvenih parametra, kaže te pritom ističe pravovremene mjere Stožera i efikasno javno zdravstvo kao adute zahvaljujući kojima je Istra u čitavom ovom kaosu uspjela zadržati pozitivan imidž sigurne regije.

"Zahvaljujući dobrim i brzim mjerama našeg Stožera Istra bilježi izvrsne rezultate zaštite od koronavirusa. Ta je činjenica utjecala na stvaranje vrlo pozitivnog imidža kod naših inozemnih kupaca, a potaklo je na razmišljanje i potencijalno nove ulagače. Način na koji se u zdravstvenom smislu nosimo s krizom, ulijeva povjerenje u naš sustav i ima pozitivne efekte koje ćemo sigurno osjetiti čim se normaliziraju životni uvjeti. Primjera radi, neki naši kupci iz razvijenih zemalja šire regije, imaju samo riječi hvale za sve što smo postigli do sada i uspoređuju situaciju s okruženjem gdje žive. Njihov je zaključak da smo daleko ispred njih, što dovoljno govori samo po sebi", kaže vlasnik Stanoinvesta. Kad je nastavak financiranja u pitanju mišljenja je da će banke naći varijantu kako prebroditi trenutnu situaciju. Uvjeren je da će banke izaći u susret svojim komitentima i ponuditi rješenja financiranja postojećih obveza. Bitno je, kaže, da u tome budu konkretni, smanje na minimum administrativne troškove i ponude nekoliko modela financiranja. Za kraj posebno ističe činjenicu da se Istarska županija pokazala doraslom situaciji tako da možemo očekivati da će mjere ograničenja uskoro postepeno popuštati. "Ključno je da u obrani našeg gospodarstva primijenimo podjednaku razinu posvećenosti, motiviranosti i odlučnosti koju uspješno koristimo u obrani našeg zdravlja", poručuje Ivica Salvador.

Zbog raznih kriza koje su je pogađale u proteklom razdoblju građevinska djelatnost razvila je svojevrsnu otpornost na ovakve situacije što potvrđuju poslovni partneri Stanoinvesta koji su i u vremenu pandemije nastavili s profesionalnim izvršavanjem ugovorenih poslova. "Posao ide naprijed, možda mrvicu sporije nego u normalnim okolnostima, jer je u ovoj situaciji donekle otežana nabavka potrebnih materijala, no svi ugovori se poštuju i ni jedan naš partner zbog ove situacije nije ostao uskraćen", kaže nam Pero Plavšić vlasnik tvrtke El.pe.s 1 koja je u svim stambenim objektima, čija izgradnja je u tijeku, zadužena za izvođenje elektroinstalacijskih radova. Ključni faktor za nastavak poslovanja je, kaže, povjerenje u partnera s kojim je dogovorena poslovna suradnja jer prijašnje krize su pokazale da u ovoj djelatnosti one često nose veliki rizik za likvidnost. To povjerenje, kaže Plavšić, u ovom poslovnom odnosu postoji jer je potvrđeno tijekom suradnje koja traje više od dva desetljeća. Slično govori i Milenko Kovačević iz tvrtke Gradnja Kovačević koji kaže da je korona malo usporila radove, ali oni se ipak odvijaju prema planu. "Nema stajanja i radovi se u nešto smanjenom intenzitetu svakodnevno nastavljaju, kaže Kovačević. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini