UREĐENJE

GRADSKA HORTIKULTURA: Smrznuti oleandri duž zaobilaznice porezat će se do zdravog drva

Svako orezivanje, pogotovo drastično je šok za biljku, stoga je bilo neophodno sačekati da se biljka oporavi od jednog šoka prije nego pretrpi sljedeći. Također, u uvjetima visoke vlage i temperature, a u periodu intenzivne vegetacije, brže se šire bolesti pa rane treba svesti na minimum, kažu u Herculanei

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Jučer su se radnici Herculanee uhvatili u koštac s požutjelim oleandrima duž pulske zaobilaznice. Gotovo čitava aleja ovih prekrasnih mediteranskih cvjetnica već dugo je djelovala sasušeno ili bolesno, zaboravljeno od boga i ljudi, ali hortikulturni stručnjaci iz gradskog komunalca kažu da nije riječ o sušenju, već o fiziološkom šoku koji su oleandri pretrpjeli kada je u travnju nastupilo naglo zahlađenje sa snijegom i temperaturama ispod ništice dva jutra za redom. Objašnjavaju i zašto su s uobičajenim proljetnim orezivanjem čekali do sada.

Šok za šokom

- Toplo i vlažno rano proljeće pogodovalo je vegetaciji te su oleandri na gotovo svim pozicijama u gradu krenuli u vegetaciju prije spomenutog zahlađenja. Niske temperature prekinule su kolanje sokova i uzrokovale šok uslijed smrzavanja koje je rezultiralo posmeđenjem mladih listova. Sada su ti oleandri, dva mjeseca nakon smrzavanja, potjerali iz baze te će ih se porezati do zdravog drva. Svako orezivanje, pogotovo drastično je šok za biljku, stoga je bilo neophodno sačekati da se biljka oporavi od jednog šoka prije nego pretrpi sljedeći.

Također, u uvjetima visoke vlage i temperature, a u periodu intenzivne vegetacije, brže se šire bolesti pa rane treba svesti na minimum. Inače, na ovim površinama instaliran je sustav za zalijevanje koji je u funkciji, a biljke se zalijevaju sukladno potrebama i financijskim mogućnostima u dogovoru s Gradom, stoji u odgovoru iz Herculanee.

Zanimalo nas je i koliko je radnika angažirano na održavanju zelenila u gradu u odnosu na prijašnje godine budući da se grad stalno širi a s njime, nadajmo se, i biljni nasadi.

- Što se tiče broja ljudi zaposlenih u djelatnosti hortikulture, godinama broj oscilira tijekom ljetnih i zimskih mjeseci s obzirom na sezonski karakter poslova. Od 2010. do 2020. godine ukupne površine na održavanju povećale su se s 55 na 77,7 hektara, odnosno za više od 40 posto. Osim količinski, povećala se i složenost održavanja zbog uvođenja novih sustava za zalijevanje kao i brojnih novih nasada koji zahtijevaju intenzivno plijevljenje. Tijekom zimskih mjeseci broj zaposlenih kretao se od 41 (2018. godine) do 47 (2019.), a u ljetnim mjesecima od 56 (2018.) do 53 (2019.) radnika. Dakle, prosječan broj zaposlenih tijekom cijele godine iznosio je 49. U 2020. godini nije bilo sezonskog zapošljavanja zbog epidemioloških ograničenja te su se aktivnosti svele na nužno održavanje biljnog fonda grada.

Lani bez sezonaca

- Ove, 2021. godine u lipnju imamo 51 zaposlenog. S obzirom na površine i intenzitet održavanja te zahtjeve koji se svake godine povećavaju, djelatnost hortikulture trebala bi imati minimum ovaj broj zaposlenih tijekom cijele godine, dok bi od ožujka do rujna taj broj trebao prelaziti 60 radnika uz adekvatna vozila i opremu. Naravno, broj radnika morao bi biti popraćen visinom ugovora o održavanju zelenih površine grada koji se financira iz gradskog proračuna, kažu u Herculanei.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini