NATJEČAJ S IZVJESNIM REZULTATOM

SUKOB OKO ATRAKTIVNOG RADNOG MJESTA: HDZ-ovi kadrovi Petar Ćurić i Zoran Tomaić "favoriti" za mjesto voditelja pulske podružnice HRVATSKE MATICE ISELJENIKA


Izgleda da je natječaj postao unutarstranačka borba lokalnih HDZ-ovaca za dobivanje posla. U tom frakcijskom sukobu zasad bolje kotira gradski vijećnik Ćurić, inače blizak konzervativnoj struji te stranke koju simbolizira Milijan Brkić. Tomaić je pak skloniji frakciji premijera Andreja Plenkovića

 

Natječaj za voditelja pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika izgleda da je postao ništa drugo doli unutarstranačka borba lokalnih HDZ-ovaca za dobivanje posla. Kandidati koji, prema našim informacijama, najbolje kotiraju su HDZ-ov gradski vijećnik Petar Ćurić i Zoran Tomaić, brat Tatjane Tomaić, kandidatkinje za predsjednicu pulskog ogranka te stranke. Nju je u ožujku na unutarstranačkim izborima pobijedila Marija Slišković, koja je, pak, bliska Ćuriću. U tom HDZ-ovom frakcijskom sukobu zasad bolje kotira Ćurić, koji je, navodno, najizgledniji kandidat za voditelja Matice iseljenika u Puli.

Valja pojasniti da je Hrvatska matica iseljenika pod direktnim utjecajem Vlade, koja predlaže ravnatelja. Ljudi koji su dobro upućeni u ustrojstvo Matice kažu nam da je to poligon za uhljebljivanje političkih kadrova, pogotovo HDZ-ovih. Lani je tako bila aktualna priča o imenovanju Ivana Tepeša, bivšeg predsjednika HSP-a AS, za zamjenika ravnatelja Matice. On je na tu funkciju došao bez natječaja, nakon što je iz nepoznatih razloga prepustio svoje mjesto u Europskom parlamentu HDZ-ovki Željani Zovko.

Ćurićeva povezanost s Maticom nije nikakva novost. On već neko vrijeme usko surađuje s njom na svom projektu - konferenciji Branding Hrvatske, čiji je inicijator i direktor. I sam se pohvalio bliskošću s ravnateljem Matice Mijom Marićem, koji je ujedno i predsjednik Udruge bosanskih Hrvata "Prsten", prema nekim medijskim napisima, vrlo bliske HDZ-ovim najvišim strukturama. Naime, Ćurić je u svibnju na svom twitter profilu objavio fotografiju gdje s Marićem pozira na pulskom Forumu te s njim na ručku u jednom lokalnom restoranu.

Španjolski jezik

Natječaj za voditelja pulske podružnice je prije otprilike mjesec dana objavljen na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali ne i na mrežnim stranicama Matice. Uvjeti su, između ostalih, bili aktivno znanje španjolskog ili engleskog jezika i godina dana rada na organizaciji promotivno-kulturnih događanja. Na naše upite o natječaju dobili smo odgovor zamjenika ravnatelja Ivana Tepeša. Nije nam htio otkriti tko se sve prijavio za posao voditelja podružnice, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Potvrdio je tek informaciju da su razgovori s kandidatima, prema našim saznanjima njih sedam ili osam, obavljeni koncem prošlog i početkom ovog tjedna. Zanimalo nas je i zašto se nije tražilo znanje talijanskog jezika, što bi bilo logično. Na to smo dobili tek neslužbeni odgovor da se podrazumijeva da kandidati znaju talijanski jer žive u dvojezičnoj regiji. No, na samom razgovoru s kandidatima, doznajemo, nije bilo provjere znanja nijednog jezika, ni španjolskog, ni engleskog, pa ni talijanskog. Zapravo, razgovor je bio prilično neformalan iz čega bi se moglo zaključiti da je posao već rezerviran za nekoga.

Formalno, pulska podružnica nije bila aktivna tri godine. Nalazila se u Carrarinoj ulici. Taj je prostor sada potpuno zapušten. Tepeš nam je potvrdio informaciju da se podružnica više neće vraćati na tu adresu već seli u Dom hrvatskih branitelja. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater