POREČ: PRVI DIO SJEDNICE VIJEĆA S ČAK 21 TOČKOM

VIDEO Dražen Prgić napustio sjednicu; Grad će sufinancirati dogodine smještaj 20 policajaca s 480 tisuća kuna


Nekoliko važnih momenata obilježilo je sjednicu Gradskog vijeća Poreča s ukupno 21 točkom dnevnog reda, čiji je prvi dio održan u četvrtak navečer (drugi dio bit će idućeg tjedna). Svakako najvažnija točka bila je prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je uvećan za čak 41,44 milijuna kuna, tj. za 17 posto i sada iznosi ukupno 287,5 milijuna, a donijet je gotovo bez rasprave i to jednoglasno. Drugi važan moment bio je aktualni sat koji je trajao skoro dva sata a obilježilo ga je naprasno napuštanje sjednice HDZ-ovog vijećnika Dražena Prgića. To se desilo nakon što ga je predsjednik Vijeća Adriano Jakus najprije opomenuo da je prekoračio dozvoljeno vrijeme za govornicom (na što HDZ-ovac uopće nije obraćao pažnju) i da prestane vrijeđati (Prgić je komentirao odgovor koji je dobio na vijećničko pitanje s prošle sjednice o naplati poreza i struje Valamarovim objektima kod mola na rivi s kojim nije bio zadovoljan). Budući da Prgić nije prestajao govoriti i spominjati riječi „kriminal“ i „kriminalno udruživanje“ upućene gradskoj upravi (u prilogu ovog članka je video op. a.), Jakus mu nije dozvolio da postavi svoja dva pitanja, pa je prekinuo sjednicu i pozvao vijećnike da izađu na kratku stanku. Ni to Prgića nije zaustavilo, koji je cijelo vrijeme nastavio govoriti, pa čak i dok se vraćao natrag do svog mjesta, gdje je pokupio stvari uz povike da će sazvati konferenciju za medije i otišao.

Nakon toga uslijedio je mirniji dio sjednice. Posebno treba istaknuti jednoglasno prihvaćanje sporazuma, koji bi gradonačelnik Loris Peršurić idući tjedan trebao potpisati u Rovinju s ministrom unutarnjih poslova, a prema kojem će Grad Poreč u 2019. godini s 480 tisuća kuna godišnje financirati smještaj za 20 policajaca. Svakome od njih plaćat će se iz proračuna po 2.000 kuna od 1. siječnja iduće godine, jer je MUP tražio pomoć u rješavanju stambene problematike. Gradonačelnik je naglasio da to neće biti novih 20 policajaca u Poreču, koji su više nego potrebni, nego se radi o postojećim policijskim službenicima koji žive u podstanarstvu. Naveo je da su lani tijekom turističke sezone imali devet policajaca više u Policijskoj postaji Poreč, a ove će ih godine biti 12. Za policajce „sezonce“ smještaj i obroke u cijelosti financiraju hotelijerske tvrtke Plava laguna i Valamar Riviera, koji su voljne to činiti i za puno više službenika, ali na natječaje se nitko ne javlja.

Vijećnici Zoran Rabar (IDS) i Goran Gašparac (SDP) zatražili su da se od lokalnih općina zatraži sufinanciranje, posebice od Funtane, Tar-Vabrige i Vrsara, jer ostale općine stvarno nemaju mogućnosti, a čije područje pokriva Policijska postaja Poreč. Ljeti se u općinama na obali nalazi na tisuće turista ponajviše u autokampovima. Dvojica vijećnika tražila su da se u sufinanciranje uključe i Plava laguna, Valamar Riviera i Maistra, jer sigurnosti gostiju svima treba biti važna, a kako 480 tisuća kuna ne bi bili samo na teret Grada Poreča. Peršurić je kazao da je s načelnicima već razgovarao, ali oni su rekli da trenutno ne mogu. Najavio je da će krajem godine, kada se budu donašali proračuni, ponovno s njima o tome razgovarati. Za turističke tvrtke kazao je da već sufinanciraju spomenute „sezonske“ policajce a voljni su to činiti i dalje i to u puno većem obimu.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini