POREČ: GRUBO KRŠENJE POSLOVNIKA

Zbog pokušaja neovlaštenog snimanja sjednica Gradskog vijeća nije se održala


- Bilo je to grubo kršenje poslovnika o radu Gradskog vijeća, kao i pokušaj neovlaštenog snimanja sjednice vijeća od strane pojedinaca s ciljem zlouporabe snimke, a koji za to nije imao, niti je tražio suglasnost ostalih kolega vijećnika kao ni stručnih službi Grada, kazao je predsjednik porečkog Gradskog vijeća Adriano Jakus nakon što sinoćnja sjednica nije održana zbog pokušaja oporbe da bez najave i dozvole snima tijek sjednice.

-Kao predsjednik imam obavezu i dužnost voditi računa o poštivanju i pridržavanju poslovnika o radu vijeća i štititi dignitet ovog najvišeg predstavničkog tijela građana. Sjednice su otvorene za javnost s kojih ovlašteni i akreditirani predstavnici medija na objektivan i nepristran način prenose događaje i informiraju javnost. Ovdje se radilo o uzurpiranju javnog interesa nauštrb privatnog što nisam mogao dozvoliti, komentirao je nadalje Jakus, koji nije zbog toga htio ni započeti sjednicu. Naime, opozicijski su vijećnici nenajavljeno postavili kameru, a predsjednik je zatražio da je uklone dok se snimanje ne uredi odredbama poslovnika. Na to je nositelj Nezavisne liste Maurizio Zennaro zatražio da mu Jakus pokaže točku zakona ili poslovnika koja eksplicitno zabranjuje snimanje. To je „natezanje“ potrajalo, jer je sjednica, uključivši stanku od čak 50 minuta da bi se vijećnici konzultirali i dogovorili, trajala čak dva i pol sata. Niti nakon duže polemike Zennaro nije htio ukloniti kameru iz vijećnice, pa je Jakus sjednicu odgodio za tjedan dana – bez da je odrađena niti jedna točka kojih je na dnevnom redu čak 23!

Gradonačelnik Loris Peršurić kaže da mu je žao što su se zbog teme snimanja sjednice razišli bez da su nešto konkretno za svoj grad i napravili. „Nitko nije iznad Gradskog vijeća, ma kakvo god imali mišljenje o sebi. Svi su dužni pridržavati se poslovnika koji je jednak za svakog vijećnika i vrijedi za sve. Snimanje sjednica nije ništa novo, to imaju i ostali gradovi, a kod nas je upravo u proceduri uvođenje snimanja. Oporbeni vijećnici to znaju, ali malo za „show“ se prave da ne znaju.
Uostalom, u zadnjih 11 mjeseci otkad sam gradonačelnik sve se sjednice glasovno snimaju i svi su mediji prisutni“, komentirao je gradonačelnik propali pokušaj održavanja vijeća. Dodao je da će se iduće srijede zbog ovoga održati cijela sjednica, sa svih 23 točaka dnevnog reda (prvotno je bilo planirana sjednica u dva dijela), jer moraju žurno prije svečane sjednice povodom Dana grada, 27. travnja, donijeti odluku o dobitnicima najznačajnije gradske Povelje „30. april“. Gradonačelnik je najavio da će razgovarati sa svim vijećnicima kako se sličan scenarij ne bi ponovio i idućeg tjedna.

- Sjednice vijeća su javne i održavaju se u javnim prostorijama. Zabrana snimanja nema nikakvu zakonsku osnovu. I nakon višekratnog inzistiranje oporbenih vijećnika da od predsjednika vijeća konačno doznaju po kojem se to zakonu i člancima poslovnika o radu vijeća sjednice ne smiju snimati, ostali smo bez odgovora mi i građani koji misle svojom glavom, a ne stranačko – političkom logikom. Smatramo da je Jakus svojom proizvoljnom interpretacijom poslovnika, bez ikakvih zakonskih referencije, ozbiljno ugrozio postulate demokratsko uređenog društva i opasno zakoračio je u sferu autokratizma, piše u priopćenju kojeg su medijima poslali opozicijski vijećnici Dražen Prgić (HDZ), Goran Gašparac (SDP), Slavko Fornažar (HNS), Emanuel Rudan (ŽZ) i Zennaro.

- Mi oporbeni vijećnici ne smijemo i ne želimo prihvatiti autokratizam bilo koje vrste, pogotovo ne od nevjerojatno sposobne osobe koja istovremeno obnaša funkcije predsjednika podružnice IDS-a Poreča, predsjednika MO Žbandaj, predsjednika Vijeća, predsjednika Komisije za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, tajnika Lovačkog društva Zec, člana Nadzornog odbora Odvodnje i privatne firme koja je financirala predizborni kampanju župana i gradonačelnika Poreča te člana raznih gradskih Odbora i komisija, stoji nadalje u priopćenju uz zaključak da „dok nam Jakus jasno ne predoči članke zakona ili poslovnika po kojem se snimati ne smije, ostajemo pri našem zahtjevu i najavljujemo identičnu inicijativu (snimanje op. a.) na sjednici vijeća 25. travnja“. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater