LABIN

Dr. Davor Rimac, voditelj ispostave Istarskih domova zdravlja: Labinština je DOBRO EKIPIRANA SANITETSKIM PRIJEVOZOM


Nakon što je prošlog tjedna Labinjan preminuo u vozilu saniteta koje je dolazilo iz KBC-a Rijeka, razgovarali smo s dr. Davorom Rimcem, voditeljem ispostave Labin Istarskih domova zdravlja. Rimac, odmah u uvodu, kaže da je Labinština dobro ekipirana timovima sanitetskog prijevoza.

- Sanitetski prijevoz se ugovara na razini županije, a Istarska županija je dobila 20 timova sanitetskog prijevoza što znači 20 medicinskih sestara i tehničara te 40 vozača. Jedan tim se sastoji od dva vozača, dva sanitetska vozila i sestre ili tehničara. Osim Pule, drugi gradovi su dobro popunjeni timovima pa Labin tako ima tri tima, šest vozača, šest vozila, dvije medicinske sestre i jednog medicinskog tehničara. Kada se 2011. godine na Labinštini sanitet odvajao od Hitne medicinske pomoći dobili smo četiri vozača i dvije medicinske sestre što znači još jedan, treći tim pa nam je kapacitet sanitetskog prijevoza povećan za trećinu, kaže Rimac.

Samim pravilnikom o obavljanju djelatnosti sanitetskog prijevoza, dodaje nadalje, definirano je da djelatnost sanitetskog prijevoza obavlja tim kojeg čine jedna medicinska sestra ili tehničar i dva vozača. Na temelju toga gotovo pola prijevoza je predodređeno da se obavi bez pratnje medicinske sestre ili tehničara. Potrebu za pratnjom određuje zdravstvena ustanova ili liječnik koji odobravaju prijevoz.

- U ovom konkretnom slučaju to znači Klinički bolnički centar Rijeka, Odjel za pulmologiju. Mi u Labinu smo dovoljno ekipirani i imamo dovoljno kadra za potrebe Labinštine s obzirom na Pravilnik. U ovom konkretnom slučaju koji se dogodio bio je zatražen prijevoz ležećeg pacijenta bez pratnje što je uobičajeno za zdravstveno stabilnog pacijenta koji je otpušten iz bolnice na kućnu njegu, tvrdi voditelj Rimac.

Druga je stvar, kaže, kada treba medicinski i zdravstveno zbrinjavati u tijeku prijevoza pacijenta kod kojeg postoji neka potencijalna mogućnost komplikacije pa se onda traži pratnja medicinske sestre, odnosno tehničara. Trebalo bi znati, ističe Rimac, u kakvom je stanju bio pacijent koji je otpušten iz bolnice, a to moraju utvrditi u KBC-u Rijeka, dok obdukcija može pokazati što je zapravo bio uzrok smrti, rekao je dr. Rimac. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater