egzotična ptica

Afrička kukavica nova je stanovnica ornitološkog sustava ušća rijeke Mirne s Tarskom valom

| Autor: Zvonimir Guzić
Afrička kukavica (Snimio: Michael Hafner)

Afrička kukavica (Snimio: Michael Hafner)


Ušće rijeke Mirne s Tarskom valom čini važan ornitološki sustav pogodan za gniježđenje, prezimljavanje ili jednostavno odmor ptica vodenica kojih na ovoj lokaciji, nešto manjoj od 500 hektara, bude nekoliko stotina jedinki. Malu inventuru ovog prirodnog ptičjeg rezervata napravili smo sa velikim pticoljubcem i obožavateljem prirode Vanjom Puškarićem iz Poreča.

- Afrička kukavica koja se pojavila na ušću Mirne velika je novost, da ne kažem senzacija. Osobno sam je neuspješno tražio po Maroku, Španjolskoj i Izraelu, ali eto, sudbina je htjela da ona pronađe mene tu u Istri, kazao nam je Puškarić, kojemu se ispunio san da izbliza upozna ovu egzotičnu pticu.

Rijetko viđene

Obitava u južnijim dijelovima Sredozemlja vrlo rijetko se viđa ovako daleko na sjeveru. Moguće je da ju je dovukla afrička ciklona s kojom je došao i saharski pijesak.

- Afrička kukavica je veća od obične kukavice, hrani se uglavnom insektima i malim gmazovima, posebno voli dlakave gusjenice koje većina ptica izbjegava. Poput obične kukavice, i afrička je parazit legla koja polaže svoja jaja u tuđa gnijezda, obično to budu svrake. Mlade afričke kukavice izlučuju odbojan miris dok su u gnijezdu, kao zaštitu od grabežljivaca, štiteći i ptiće svoga domaćina, dao je Puškarić opširno izvješće o novom stanovniku lagune.

Egzotično izgleda i blistavi ibis još jedan stanovnik ušća mirne rijeke.

(Snimio: Michael Hafner)Blistavi ibis (Snimio: Michael Hafner)

- Kad nekome pokažem fotografiju blistavog ibisa ne vjeruje da je nastala u Europi, više liči na ptice tropskih krajeva. Iz porodice je crnih ibisa, a migracija im obično ide u smjeru istok - zapad, a ne kao kod većine ptica sjever - jug. Ova sredozemna populacija povezana je s indijskom jer se nalaze na gniježđenju oko Crnog i Aralskog mora te Kaspijskog jezera. Hrani se vodenim pijavicama u plićacima i visokoj travi uz vodu, po čemu ga u Italiji zovu Mignatta(io) - pijavica, sipao je informacije Puškarić.

Čaplja žličarka sljedeća je vrsta koju smo u ovom ptičjem elaboratu analizirali.

(Snimio: Vanja Puškarić)Čaplja žličarka (Snimio: Vanja Puškarić)

- Čaplje su jedne od rijetkih ptica koje se lako prepoznaju u prirodi, njen jedinstven kljun nezamjenjiv je i svima poznat, ali ne i kod čaplje žličarke. Zaštitni znak je Lonjskog polja i rijetko se vidi drugdje. Na Mirnu i Palud dolazi par puta godišnje uglavnom u doba migracija. Njen jedinstven kljun je razlikuje od ostalih čaplji, a razlika se najviše vidi dok se hrane. Dok ostale čaplje svoj plijen nabadaju, žličarka položi kljun na vodeno dno i tako polukružno šeta kroz vodu dok neka riba ili račić ne završe u njemu, kljun se tada zatvara. Iako je mnogi smatraju čapljom, koje dok lete imaju skupljen vrat, žličarka pri letu ima ispružen vrat što je karakteristično za ibise tako da možemo reći da pripada i toj skupini ptica, dobili smo još jednu lekciju iz ornitologije od Puškarića.

Ptica manekenka

Još jedna ptica zanimljiva imena našla se na radaru porečkog birdwatchera.

(Snimio: Vanja Puškarić)(Snimio: Vanja Puškarić)

- Prugasti pozviždač zimuje na obalama sjeverne Afrike, a gnijezdi se u Skandinaviji i sad je na tom putu svratio odmoriti na Mirni. Zbog svoga glasanja spada u vrstu ćurlina, a po zakrivljenom kljunu bi se reklo da je ibis. Jako su dobri letači i njihovo pojavljivanje tu kod nas označava kraj zime i početak toplijeg vremena, koje će iskoristiti za stvaranje legla na sjeveru kontineta, referirao je Puškarić.

I to nije sve, ostala je još jedna zanimljiva ptica koja se može vidjeti na sjeverozapadu Istre. Vlastelica je manekenka među pticama.

(Snimio: Vanja Puškarić)Ptica vlastelica (Snimio: Vanja Puškarić)

- Vlastelica je jedna od najelegantnijih ptica vodarica po obliku i kretnjama, omiljena među ženama. Ima duge purpurne noge u odnosu na maleno skladno tijelo. Bojom i izgledom podsjećaju na malene rode, što im daje dodatnu karizmu. Široko je rasprostranjena vrsta i može se naći na svim kontinentima osim Antarktike. Vezana je prvenstveno za slane močvare i ušća rijeka u kojima se gnijezdi. Veliki broj ih ima na Paludu kod Rovinja, gdje bi trebale postati zaštitni znak tog prirodnog rezervata, zaključio je Puškarić.

Od afričke kukavice do vlastelice obuhvatili smo samo dio bogatstva ptičjeg svijeta koji ušće rijeke Mirne i Tarsku valu koristi za obitavanje, ako ne cijele godine onda barem jedan njezin dio.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater