PREVENCIJA

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice: Sve više osmaša i srednjoškolaca koji se cijepe protiv HPV-a

| Autor: Duška PALIBRK
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U Istri se zadnjih nekoliko godina bilježi lagan porast broja zainteresiranih učenika za cijepljenje protiv HPV-a, humanog papiloma virusa koji je glavni uzrok raka vrata maternice i prenosi se spolnim putem, kaže nam uoči današnjeg Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice dr. Daniela Beaković, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

- U prošloj godini protiv HPV-a cijepili smo 427 učenika osmih razreda i 159 učenika srednjih škola u Istri. Još uvijek ima određen broj neodlučnih roditelja te im nakon savjetovanja, predložimo da još neko vrijeme razmisle. U osam istarskih gradova djeluju savjetovališta za spolno zdravlje mladih u sklopu kojih se mogu dobiti dodatne informacije o cjepivu, cijepljenju i slično.

U sklopu rada Savjetovališta, održavamo i edukacije o spolnom zdravlju za učenike osmih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole, kada se dotičemo i HPV-a i cijepljenja. Prezentacije se nalaze na Facebook stranici Savjetovališta, ističe dr. Beaković, specijalistica školske medicine.

Zbog epidemiološke situacije, sve što inače rade po školama, od sistematskih pregleda do cijepljenja, sada odrađuju isključivo u ambulantama školske i adolescentne medicine, gdje koriste priliku kada im dolaze učenici u pratnji jednog roditelja, u direktnom kontaktu, dodatno ih informirati i motivirati za cijepljenje protiv HPV-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini