dan mimoza

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice ZZJIŽ održava Tjedan otvorenih vrata: Svi koji nisu, moći će se besplatno cijepiti protiv HPV-a

| Autor: Glas Istre
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Treće subote u siječnju tradicionalno se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice - Dan mimoza.

Prosjek Istarske županije u zadnjih deset godina je sljedeći: 29 žena oboli od nekog oblika ovog raka, a 7 ih umre. Ovaj rak je izrazito opasan iz razloga što se javlja i kod mlađih žena - trećina oboljelih je mlađa od 50, a trećina umrlih je mlađa od 60 godina.

Dobra vijest u svemu ovomu je činjenica da se može spriječiti - cijepljenje protiv HPV-a je učinkovita mjera prevencije (sprečava preko 80% infekcija), uz redovne ginekološke preglede i Papa test.

HPV ne uzrokuje samo rak vrata maternice. Naime, on može uzrokovati i rak anusa, stidnice, rodnice, penisa i orofarinksa, a može uzrokovati i spolne bradavice (kondilome) u oba spola.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog neobaveznog preporučenog kalendara cijepljenja za učenike i učenice svih viših razreda osnovne škole, a i za sve osobe mlađe od 25 godina. 

Kako bi omogućili cijepljenje svima koji su to propustili učiniti tijekom osnovne škole ili iz bilo kojih drugih razloga, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije organizira "Dane otvorenih vrata" u tjednu od 22. do 26. siječnja.

U tu svrhu, ambulante školske medicine, kao nosioci ove aktivnosti, imat će otvorene svakodnevne termine na koje se zainteresirani mogu prijaviti putem aplikacije Terminko, ili se mogu jednostavno javiti u najbližu ambulantu školske medicine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater