PULJANI ZA BANIJU

HUMANITARNA AKCIJA LIONS KLUBA PULA: Na tržnici prodavali mimoze za stradale od potresa

Gotovo da nije bilo prolaznika koji se nije zaustavio na mirisnom štandu mimoza na tržnici te je prodajno mjesto, koje je trebalo biti otvoreno od 9.30 do 14 sati, netom nakon podneva bilo ispražnjeno, što govori o empatiji Puljana i njihovom uvijek velikom odazivu na humanitarne akcije

| Autor: Lara BAGAR
Agilne članice Lionsa kluba Pula jučer su na tržnici prodavale mimoze (Snimio Duško Marušić Čiči)

Agilne članice Lionsa kluba Pula jučer su na tržnici prodavale mimoze (Snimio Duško Marušić Čiči)


Subotnje sunčano jutro na pulskoj je tržnici bilo mirisno, koliko-toliko veselo i nadasve - humano. Da Puljani imaju veliko srce, pokazala je i jučerašnja akcija Lions kluba Pula koji je prodajom grančica mimoza po 10 kuna skupljao novac za stradale od potresa u Baniji. Gotovo da nije bilo prolaznika koji se nije zaustavio na mirisnom štandu mimoza na tržnici te je prodajno mjesto, koje je trebalo biti otvoreno od 9.30 do 14 sati, netom nakon podneva bilo ispražnjeno, što govori o empatiji Puljana i njihovom uvijek velikom odazivu na humanitarne akcije.

"Ove se godine akcija održava ranije jer je mimoza procvala skoro mjesec dana ranije. Međutim, dogodilo se to u pravo vrijeme da za stradale skupimo dodatna sredstva koja će biti namijenjena jednoj obitelji u Baniji. Ovakve nam akcije inače služe za pomoć jednoj obitelji. Nekada su to bili potrebiti iz naše Istre, sada ćemo se zbog situacije orijentirati na one kojima je pomoć potrebna u Baranji ili Sisku. To nisu velika sredstva, skupi se do pet tisuća kuna, no i ti novci dobro dođu za prvu pomoć. Nama je veće srce kada možemo organizirati takvu akciju", rekla je predsjednica društva Branka Orlić.

Zahvalila se sugrađanima na suradnji te istaknula važnost senzibilizacije javnosti na pomoć i entropiju. Napomenula je i specifičnost trenutka koje je Lions klub prepoznao te u posljednje vrijeme vrlo aktivno pomagao na svim razinama diljem Hrvatske.

U posljednjih je 11 mjeseci Lions klub Pula organizirao više od 20 akcija. "U određenom mjesecu organizirali smo čak 10-ak humanitarnih akcija. Bilo ih je svaki drugi dan. Ovdje se ipak, srećom, ne događa u toj mjeri što se drugdje dešava, iako i u Puli ima jako puno socijalnih slučajeva i potrebitih. Nedavno sam razgovarala s gospođom Kočiš koja je zatražila pomoć jer s tri invalida žive sa socijalnom pomoći u stanu kupljenom na kredit koji ne mogu otplaćivati. Tako da će naša sljedeća humanitarna akcija biti za njih", najavila je Orlić novu akciju za pomoć našoj sugrađanki.

Grančice mimoza je ubrao, pripremio i donirao, kao i svake godine, Nelo Bernaza, član Lions kluba Pula. Njegovo "stablo dobrote" već petu godinu sudjeluje u akciji. "Kako u Lionsu stalno imamo niz upita za raznorazne potrebe i gledamo kako nekome pomoći, u jednom sam trenutku predložio da mirisne grančice te ogromne i predivne mimoze prodajemo te iznos od prodaje darujemo nesretnoj obitelji ili osobi kojoj je u tom trenutku potrebna pomoć. Ovom akcijom tako svake godine sakupimo nekoliko tisuća kuna koje doniramo onima kojima je u tom trenutku najpotrebnije", veli vlasnik "mimoze dobrote", koji je za subotnju akciju nabrao čak 13 kutija punih mimoza.

"Uopće se ne vidi da sam ubrao nešto, mogao bih još toliko" ponosno i zadovoljno nam govori Nelo. Otkrio je da osim mimoza ima i vrlo plodna stabla agruma - limuna, naranče, grejpa, mandarina - te da sve to podijeli beskućnicima, vrtiću ili kome je to potrebno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini