u Istarskom narodnom kazalištu

Avishai Cohen u ponedjeljak u Puli


Avishai Cohen izraelski je basist, pjevač, kompozitor, jedan od najuspješnijih izraelskih jazz glazbenika, a u ponedjeljak u 20 sati nastupit će u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Na koncertu, koji se održava u sklopu programa Backstage Live Pula ovaj će vrhunski glazbenik predstaviti album "1970".

Inspiriran Jacom Pastoriusom

Za Cohena kažu da je jedan od najutjecajnijih basista današnjice, jednako izvrstan u različitim glazbenim žanrovima kao što su jazz, etno jazz, folk, jazz fusion. Snimio je 16 samostalnih albuma u dvadeset godina, a bavio se i filmskom glazbom. Nastupao je s vodećim svjetskim jazz glazbenicima, a najpoznatija suradnja bila je od 1996. do 2003, s Chickom Coreaom koji je za Cohena rekao da se radi o "genijalnom glazbeniku".

Počeo je svirati klavir s 9 godina, ali se s 14 godina prebacio na bas, inspiriran slavnim Jacom Pastoriusom. Za vrijeme služenja vojnog roka svirao je u vojnom orkestru gdje je prešao na kontrabas. Nakon vojske odlazi u New York, gdje se mora boriti da bi spojio kraj s krajem te bavljenje jazzom mora privremeno staviti u drugi plan kako bi između ostalog radio kao građevinac. Kaže kako mu je prva godina u New Yorku bila najteža u životu jer je morao i svirati bas na ulicama, u parkovima i podzemnoj željeznici. To ga nije pokolebalo, upisao je studij glazbe i nakon što je kao student svirao u nekoliko latin jazz bendova, poznati pijanist Danilo Perez pozvao ga je da se pridruži njegovom triju.

Spoj glazbenih idioma

The Guardian Cohenov stil opisuje kao karakteristični spoj bliskoistočnih, istočnoeuropskih i afroameričkih glazbenih idioma, dok New York Times u recenziji njegovog albuma "Continuo" iz 2006. ističe jaki bliskoistočni groove s delikatnim, gotovo newageovskim lirskim izrazom.

Međutim, kada govori o novom albumu, Cohen na svojim službenim stranicama ističe da "1970" nije jazz album.

- Ne znam što je, ali uvijek sam imao veze s pop glazbom. Volim pop jednako kao što volim Bacha ili Charlieja Parkera, kaže Cohen koji je na albumu snimio i obradu slavne "Motherless child".

Podsjetimo i da su u sklopu programa Backstage Live Pula 2018 već nastupili Christian McBride, James Carter Elektrik Outlet i Lizz Wright, a festivalsku završnicu će označiti koncert američke jazz kantautorice Madeleine Peyroux. Ona u Pulu stiže u nedjelju 9. prosinca. (M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of