Reuse dan u Rojcu

Popravi, zamijeni, ponovo upotrijebi: Predstavljena "knjižnica" u kojoj se može posuditi bušilica, igračke, autosjedalica...

| Autor: Jelena Milovič


Postoje knjižnice u kojima se posuđuju knjige, a na sličnom principu postoje i knjižnice alata. I ne samo njega, već mnogih drugih stvari. Nije slučajno da je ova ideja zaživjela, jer navike kupovanja, svjesni smo toga, poželjno je mijenjati.

Primjerice, bušilica je kućanstvu potrebna u prosjeku 15 minuta godišnje, pa je ipak gotovo svako kućanstvo posjeduje. To je samo jedan primjer alata kojeg nije nužno kupiti, ukoliko imate mogućnost posuditi ga.

Vodeći se racionalnom pristupu kupovine, ali i posve održivoj praksi koja u mnogim državama funkcionira kao alternativa kupovini svega i svačega, Zelena Istra organizirala je danas  "Reuse dan u Rojcu".

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Naime, kroz cijeli dan posjetitelji su mogli razgledati kamion za popravke "E-transformer 2.0.", upoznati se s inovativnim konceptom knjižnice alata ili donijeti svoj neispravan kućanski uređaj na besplatnu dijagnostiku i popravak.

Ovo posebno vozilo slovenske tvrtke ZEOS d.o.o. transformira su u učionicu, u kojoj se mogu saznati zanimljivi podaci, pogledati kratki film, ali prije svega ima za cilj produžiti životni vijek električnih uređaja kroz edukaciju i zabavu.

Ovaj se projekt u Sloveniji provodi već desetak godina, a spomenuta ga tvrtka provodi već petu godinu zaredom. Bave se elektrootpadom i već duže vrijeme rade na tome da se poveća ova vrsta odvojeno prikupljenog otpada.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Jedan od načina je i putem prijave na EU projekte, a u sklopu njih često rade promocije i kampanje s mladim ljudima na ovu temu, na koju oni dobro reagiraju.

"Dobro prihvaćaju ovaj pristup i rado se odazovu. Dosta sam optimističan po pitanju mladih ljudi i smatram da ih ne bi trebali podcjenjivati, oni nas u budućnosti mogu poprilično pozitivno iznenaditi", rekao nam je ispred tvrtke koordinator projekta Damir Huremović.

Mladima je susret sa starim aparatima prilično zanimljiv, ponajviše činjenica da su nekad neki pojedinačni aparati danas pristupačni u samo jednom malom mobitelu. Često pitaju je li knjižnica alata pristupačna i u njihovom gradu, otkrio nam je Huremović. A glavni cilj ove specifične knjižnice je da se alat koji se ne koristi često, jednostavno ne kupuje već iznajmi.

"To je najbolji način kako možemo smanjiti količinu otpada. Na ovaj način jednu bušilicu može koristiti veliki broj ljudi", pojašnjava on.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Osim alata tu se mogu naći i igračke, šatori ili autosjedalice za bebe. Ako nije nužno i neće se koristiti svakodnevno, ovdje smatraju da ne treba kupovati pod svaku cijenu. Od knjižnice do knjižnice cijene ove usluge se razlikuju, a neke imaju posudbu i sasvim besplatno.

Kod nekih se plaća članarina pet do deset eura, pa je i na taj način posudba gotovo besplatna. Sve su ove knjižnice alata stacionirane, a po Sloveniji ih ima nekoliko: u Ljubljani, Novom Mestu, odnedavno i u Velenju. Do kraja godine u susjednoj nam državi bit će ih desetak. Hoće li i Pula biti potencijalno grad ovakve buduće knjižnice, čini se da sve vodi k tome.

"Interes je od organizatora iskazan, a danas ćemo vidjeti i kakav je interes građana", ostavio je kao otvorenu mogućnost naš sugovornik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini