Okrugli stol u Rojcu i akcija na tržnici

ZELENA ISTRA Građanske inicijative za održiv razvoj i kuhanje od ostataka hrane

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Nakon polusatnog animiranog filma "Planet u glavu", u četvrtak u SKC-u u 18.30 počinje okrugli stol "Moj održiv kvart, grad i otok". U petak će marende od ostataka hrane od 10 do 12 sati na tržnici pripremati Goran Zgrablić i Nikola Pezić

 

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, Zelena Istra organizira dva događaja: u četvrtak, 1. listopada, u Srpskom kulturnom centru u Puli u 18.30 sati počinje okrugli stol "Moj održiv kvart, grad i otok", a dan kasnije će na tržnici od 10 do 12 sati ukusna jela od ostataka hrane prirediti gastro znalci Goran Zgrablić i Nikola Pezić.

Riječ je o projektu "Znanje za održivo djelovanje" koji Zelena Istra provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Ekološkom udrugom Krka iz Knina te pulskim i kninskim školama. Projekt sufinanciraju Vladin Ured za udruge i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Manifestaciju su na konferenciji za novinare u DC-u Rojc najavile predsjednica Zelene Istre Irena Burba i stručna suradnica na projektima Nina Brnić.

Građanske inicijative

Na okruglom stolu, koji će se s obzirom na covid i ograničen broj posjetitelja, moći pratiti i putem Facebooka, Irena Borovina iz Udruge Vestigium predstavit će brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart, dok će Ivana Kordić iz inicijative "Za Zlarin bez plastike" govoriti o akciji kojom je u samo godinu dana Zlarin postao prvi jadranski otok na kojem se ne upotrebljava plastika. Siniša Pavlović predstavit će lokalno poduzeće i brend Hook&Cook koji spaja održiv ribolov i inovativni koncept restorana brze hrane. Nude isključivo riblja jela iz vlastitog ulova, a uskoro će početi proizvoditi i konzervirane sardele. Izlagat će i predstavnica Solidarne eko-tržnice Pula Feodora Gubaš, dok će potencijale urbanih vrtova u Puli predstaviti Mirjam Koroman iz Zelene Istre. Prije toga, u 18 sati, publika će moći pogledati animirani film "Planet u glavu" te popratnu izložbu, a večer će se okončati uz DJ-a Teddyja Leea i morske zalogaje Hook&Cooka.

- U sklopu projekta Zelene Istre "Znanje za održivo djelovanje" učenici osnovnih škola Monte Zaro, Kaštanjer, Šijana, Vladimira Nazora iz Krnice te pulske Gimnazije osmislili su i proveli zanimljive projekte kojima su htjeli u svojim kvartovima potaknuti održivi razvoj: od kampanje zaštite pčela i sadnje medonosnog vrta, lobiranja za grad bez plastičnih vrećica uz kreativne radionice izrade torbi i prirodnih sapuna do valoriziranja urbanih šuma i izgradnje zelenog krova, oživljavanja Pragrandea, do pomoći starijim sugrađanima, objasnila je Burba.

U petak pozivaju na tržnicu na, kako su ga nazvali, javno kuhanje od ostataka hrane. Aktivisti Zelene Istre i samouki kuhari Goran Zgrablić i Nikola Perzić pripremat će marende i demonstrirati recepte za "drugi dan". Građani će brojne savjete pronaći u informativnim lecima, a moći će vidjeti i prikaz pravilno složenog hladnjaka: u prednji dio slažu se namirnice kraćeg roka trajanja, a u stražnji dio one duljeg roka, kazala je Nina Brnić.

Recepti za praktično kuhanje

Upozorava da se godišnje u svijetu baci 30 posto hrane, a gladuje više od 800 milijuna ljudi koji bi se mogli nahraniti polovicom odbačene hrane. "Krče se šume radi dobivanja oranica, troši se gorivo, ogromne količine vode i pesticida, a onda se trećina hrane baci. Ako se hrana odloži na deponij, stvara se metan, plin koji je puno toksičniji od ugljičnog dioksida koji utječe na klimatske promjene", kaže Brnić.

U akciji na tržnici Zelena Istra informirat će građane i o projektu "Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj" te će od starijih sugrađana, koji znaju kuhati praktično i štedljivo, prikupljati recepte "za drugi dan", od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili je preostalo prilikom kuhanja. Recepti će biti objavljeni uskoro u kuharici, koja će biti dostupna u PDF izdanju, a tiskat će se i nekoliko primjeraka za Gradsku knjižnicu i OŠ Centar s kojom surađuju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater