motivirani klimatskim promjenama

Školarci OŠ Kaštanjer obilježili Dan planete zemlje na kreativan i poučan način: Radili bookmarkere, brali cvijeće, izrađivali vaze...

| Autor: Jelena Milović


Osnovna škola Kaštanjer održala je danas već tradicionalni projektni dan s temom ekologije i očuvanja prirode. Budući da ova škola ima dugogodišnji status ekoškole, projektni dan gotovo je uhodana praksa kojom svake godine obilježe Dan planete Zemlje. Kako i sami naglašavaju, taj je dan vrhunac njihovih godišnjih eko aktivnosti.

Ove se aktivnosti očituju kroz kreativne radionice i predavanja, a sve sa željom poticanja učenika na ekološko promišljanje i očuvanje okoliša. Vrijeme ih danas zbog jake bure nije baš poslužilo za aktivnosti na otvorenom, ali to ih nije omelo da po razredima iskažu svu svoju kreativnost, uz vodstvo svojih mentora. Svjesni trenutka u kojem živimo, a posebice opasnosti zbog klimatskih projekta, izrađivali su transparente s porukama nadležnima, a kao završnicu ovog projektnog dana, upravo su s njima napravili krug oko škole, kao svojevrsni marš za planetu Zemlju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

"Želimo poručiti odgovornima da se moraju pobrinuti da naša planeta Zemlja ostane sačuvana, a na način da se smanje sve one negativne aktivnosti koje je ugrožavaju i doprinose globalnom zatopljenju", pojasnila je ravnateljica škole Nada Crnković. Ovi mladi ljudi već sad znaju da se nešto u našim životnim navikama hitno treba mijenjati, kod same prehrane, ali i kod svega ostalog što doprinosi da se naš jedan, jedini dom - planeta Zemlja, sačuva i za neka sljedeća pokoljenja.

Učenici 5a razreda izrađivali su bookmarkere, a u sljedećem razredu nailazimo na zadatak naziva "Jabuka - kraljica voća i simbol zdravlja i sreće", kojeg je koordinirala Lilijana Vranjican, predsjednica udruge "Zelen" iz Fažane.

Obišli smo još jednu radionicu koju su provodili učenici 7a razreda. Naziv ove radionice bio je "Proljetno pjesmodrvo", a to su drvo izradili od otpada. Bila je tu i radionica eko vrećica, izrađivale su se vaze, pilinzi, labelo; svega pomalo. Osim toga, ova je škola provela i projekt "Kaštanjer - prijatelj pčela" kroz kojeg su sadili cvjetnice, a sudjeluju i u "Zelenoj čistki".

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Stalna im je aktivnost i recikliranje u školi te su se do sada bavili raznim temama: od bioraznolikosti, otpada, čistili obalu pulskih plaža, a sve govori u prilog tome da je 'eko' zasigurno njihov lightmotiv. Inače, ove bi godina pulska OŠ Kaštanjer trebala dobiti brončani status Međunarodne eko škole, a svoje usmjerenje, bez imalo sumnje, opisuju 'zelenim'.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom