za buduće maturante

Uskoro počinju besplatne pripreme za državnu maturu na pulskom Sveučilištu. Donosimo detalje

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Besplatne pripreme za državnu maturu na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrila, koje su iz godine u godinu sve popularnije, jučer su najavili Mirjana Radetić-Paić, prorektorica za akademska pitanja, upise i potporu studentima i Valter Boljunčić, prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo.

Kako je najavila prorektorica, besplatne pripreme za ispite državne mature ove godine odvijat će se u tri ciklusa - od 17. do 25. veljače, od 28. ožujka do 7. travnja te od 3. lipnja do 21. lipnja 2024. godine, kada maturanti nemaju nastavu. Pulsko Sveučilište prvo je u Hrvatskoj koje je započelo s praksom organiziranja besplatnih pripremi za ispite državne mature, a ove je godine, do sad, prijavljeno nekoliko stotina maturanata.

"Smatramo da je to dobar način da se prezentiramo budućim studentima i prije njihove konačne odluke što će i gdje studirati.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Navedeno se pokazalo značajnim i jer smo ove akademske godine upisali veći broj studenta nego prethodne, čemu je pored novih, inovativni, atraktivnih i modernih, studijskih programa u skladu s potrebama tržišta rada i interesima studenata, dobrim dijelom doprinio i ovakav način priprema za ispite državne mature odnosno promidžbe, rekla je Radetić-Paić dodajući da je odluka o tri ciklusa priprema nastala kao rezultat sastanka rektora Marinka Škare s ravnateljima istarskih srednjih škola.

I ove će se godine, kako bi uključili što veći broj maturanata i ostalih zainteresiranih kandidata iz cijele Hrvatske i iz regije, pripreme održavati u online obliku putem aplikacije Microsoft Teams. Broj prijava nije ograničen. "Imamo uigrani tim nastavnika koji je s nama od početka, s višegodišnjim iskustvom u radu u srednjim školama i iskustvom rada u pripremi budućih maturanata za ispite državne mature za hrvatski i engleski jezik i matematiku.

Za engleski jezik i matematiku pripremama će biti obuhvaćene obje razine, kao i unificirana jedna razina za hrvatski jezik", pojasnila je prorektorica. Sudionici se mogu prijaviti za jedan, dva ili sve cikluse priprema, a raspored i link za prijavu moguće je pronaći na mrežnim stranicama sveučilišta.

U prvom i drugom ciklusu cjelokupni sadržaj priprema za ispite državne mature podijelit će se na dva dijela te će su prvom ciklusu obrađivati prvi dio, a u drugom drugi dio gradiva, a treći dio će biti svojevrsno ponavljanje cijelog gradiva. Podsjetila je i da su prijave ispita državne mature počele 1. prosinca 2023. i traju do 15. veljače 2024. što znači da budući studenti imaju još malo vremena da izaberu studijski program odnosno predmete državne mature koja se za određeni studijski program traže.

Pozivajući sve zainteresirane da se jave na pripreme za državnu maturu, ali i na odabir pulskog Sveučilišta za svoje studiranje, Boljunčić je istaknuo da će i ove godine biti online upis na fakultete u potpunosti, zbog čega studenti koji nisu iz Pule neće morati dolaziti na Sveučilište, a i što će olakšati birokratski postupak.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

"Osim samih priprema za državnu maturu, kao i prošle godine, i ove ćemo imati za sve sastavnice online virtualne sate, gdje će se zainteresirani za upis na određeni fakultet moći uključiti i pitati što ih zanima, a organizirat će se i posjeti srednjih škola na Sveučilište, kao i odlazak u srednje škole kako bi se maturanti upoznali sa studijima", rekao je Boljunčić.

Pričajući o tehnološkom iskoraku koje je napravilo Sveučilište posljednjih godina, istaknuo je izuzetno dobra iskustva s upisom na dva online studija - informatike i ekonomije, a osvrnuo se i na međunarodnu suradnju s drugim sveučilištima.

Uz uzlazni trend u upisima, novi studentski dom, kao i prenamjenu Mornaričke bolnice u kojoj se dovršava prva faza uređenja, a što će omogućiti brojne dodatne smještajne kapacitete za studente, naglasio je da Pula ima sve mogućnosti da postane pravi studentski grad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater