nastavak suradnje

Delegacija Grada Triera u službenom posjetu Gradu Puli

| Autor: Glas Istre
Foto: Grad Pula

Foto: Grad Pula


Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić sa suradnicima u pulskoj Komunalnoj palači primila je delegaciju Grada Triera, predvođenu gradonačelnikom Wolfram Leibeom. Trier je Pulu odabrao za prvi službeni posjet nakon pandemije koronavirusa, radi nastavka međusobne suradnje te produbljenja prijateljskih odnosa, koji su potvrđeni sporazumom o bratimljenju još 1971. godine.

Tom prigodom, zamjenica Močenić je zahvalila tierskoj delegaciji, što je svojim dolaskom u Pulu na proslavu Dana oslobođenja i Dana Grada iskazala posebnu čast.

Foto: Grad PulaFoto: Grad Pula

„Grad Pula ponosan je na međusobnu suradnju s Trierom, koju smo potvrdili još 1971. godine potpisivanjem sporazuma o bratimljenju. Naši gradovi u tom su periodu obilježavali godišnjice suradnje, organizirali brojne uzajamne posjete delegacija gradskih čelnika, izložbe, glazbene koncerte i slične manifestacije.

Ujedno, razmjenjivala su se iskustava vezana uz prenamjenu vojnih zemljišta i objekata u civilne svrhe, te je organizirana razmjena učenika putem Međunarodnog sportskog kampa za mlade te Mostova prijateljstva. Mi kao Grad voljeli bismo s Trierom krenuti u daljnji razvoj suradnje i to na području gospodarstva, turizma, civilne zaštite i kulture“, naglasila je zamjenica Močenić.

Trierska delegacija tom je prigodom iskazala oduševljenje Pulom i gostoprimstvom podržavši ideju za razvijanjem daljnjih poslovnih, ali i prijateljskih odnosa između dvaju gradova.

„Zahvaljujem vam na dobrodošlici, te želim posebno naglasiti našu pedesetogodišnju uspješnu suradnju koju nismo svečano obilježili 2021. godine zbog pandemije, ali to činimo susretom naših delegacija na rođendan nama dragog grada Pule.

Želim također istaknuti da naša suradnja od preko pola stoljeća, sama po sebi nije uobičajena pogotovo zato jer u tadašnjoj Njemačkoj, govorimo o sedamdesetim godinama nije bila česta uspostava suradnje s gradom na području bivše države, te smo na našu suradnju s Pulom posebno ponosni. Rado bi nastavili sve ono što je tijekom pandemije bilo onemogućeno, pogotovo da se nastavi s razmjenom učenika i isto tako suradnja na kulturnom i kulturološkom području što nam je posebno važno.

Foto: Grad PulaFoto: Grad Pula

Nakon pandemije koronavirusa želim naglasiti da je ovo prva službena posjeta i putovanje ovako velike delegacije našeg grada i nama je osobito bilo važno da ta službena posjeta bude vašem gradu, hvala vam na pozivu“, rekao je gradonačelnik Triera Wolfram Leibe.

Uz zamjenicu gradonačelnika Pule na radnom sastanku sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Martina Šajina Mihovilović, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Loris Mošnja, viši stručni suradnik za redarstvo, zaštitu i mjesnu samoupravu Kristian Družeta te vijećnik Gradskog vijeća Vito Paoletić.

Delegaciju su svojim iskustvom i znanjem uveličali direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivan Rojnić te ravnateljica Nastavnog zavoda za Hitni medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić. Domaćini delegacije Grada Triera bili su pročelnik Službe za poslove zastupanja Grada Nebojša Nikolić i viša savjetnica specijalistica za poslove pravnog zastupanja Grada Iva Vujičić Orović uz prevoditeljice Marietu i Kristinu Djaković.

Delegaciju Triera predvođenu gradonačelnikom činili su zamjenik voditelja Ureda gradonačelnika Lukas Löwen, voditelj Odjela za zaštitu od požara, civilnu zaštitu i spašavanje Andreas Kirchartz i savjetnik Luka Buntić, voditeljica Protokola i bratimljenja gradova Susanne Stemmler te gradski vijećnici Hans Leuckefeld, Marco Marzi, Thomas Albrecht, Jutta Albrecht i Christa Kruchten-Pulm. Klupske sportove zastupao je član uprave biciklističkog kluba RSC Schwalbe Trier Marcel Tarter.

Foto: Grad PulaFoto: Grad Pula

Na službenom sastanku raspravljalo se o temama vezanim za financije u jedinicama lokalne samouprave, gospodarskoj ulozi turizma za Pulu, turističkoj promociji, gradskom planu i mjerama za borbu i ublažavanje klimatskih promjena. Delegaciju Triera zanimalo je što se promijenilo u svakodnevnom životu hrvatskog stanovništva od ulaska u Europsku uniju 2013. godine te uvođenja eura kao i ulaska u Schengenski prostor od siječnja 2023. godine. Nadalje raspravljalo se o nacionalnim manjinama u Hrvatskom saboru te Gradskom vijeću Grada Pule.

Također, raspravljalo se o temama vezanim uz vatrogastvo, civilnu zaštitu, spasilačku i hitnu službu te postupanju pri incidentima s masovnim stradanjima, šumskim požarima, a dogovorena je mogućnost razmjene osoblja te daljnja suradnja na brojnim područjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini