TAMARA OBROVAC U SARAJEVU

PODRŠKA KAMPANJI "SAČUVAJMO PLAVO SRCE EUROPE", i istarska diva za očuvanje rijeka na Balkanu


Poznata istarska glazbena jazz diva Tamara Obrovac sa svojim Transhistria ensembleom nastupila je protekle subote na Trgu djece Sarajeva zajedno s crnogorskim bardom Rambom Amadeusom, bosanskohercegovačkim majstorom sevdalinki Damirom Imamovićem te albanskom pjevačicom Edom Zari. U 45-minutnom nastupu Tamarom Obrovac je zajedno s ostalima svojim nastupom dala podršku kampanji "Sačuvajmo plavo srce Europe" koja ima za cilj zaštitu najvrjednijih rijeka na Balkanu.

Kampanju koordiniraju organizacije civilnog društva Riverwatch i EuroNatur i provode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu, a koncert je organiziran s ciljem da se skrene pažnja javnosti o ugroženosti rijeka širom Balkana i Europe zbog gradnje sve većeg broja hidroelektrana.

Bezobzirno uništavanje

Naime, između Slovenije i Grčke u planu je izgradnja tri tisuće novih hidroelektrana, koje se grade i planiraju bez obzira na ljude, prirodu ili čak i bez obzira na zakone. Rijeke poput Neretve, Drine, Save, Morače, Vjose, Une i mnoge druge ugrožene su hidroelektranama, bezobzirno se uništavaju i u samim zaštićenim područjima. Inače, Bosna i Hercegovina treća je država u Europi po vodnom bogatstvu iza Švedske i Finske, a umjetnici su upozorili kako je vodno bogatstvo zbog prekomjernog iskorištavanja akutno ugroženo.

Borba za svoju rijeku

Uz uobičajeni jazz folk repertoar pjesama Tamara Obrovac je ovaj nastup odradila zajedno Transhistria ensembleom kojeg čine Žigo Golob, Uroš Rakovec, Kruno Levačić te Nenad Kovačić. Uz "Majmajolu" i druge hitove Tamara Obrovac je nastup zaključila i snažnim ekološkim porukama o potrebitosti očuvanja okoliša i pametnog socijalno-ekološkog razvoja. Uz nju, i drugi su glazbenici imali ekološke poruke od koji se najviše istakla poruka Ramba Amadeusa o tome kako "Zemlju nismo posudili od investitora, nego od svojih unuka".

Posebne gošće koncerta bile su članice aktivističke grupe pod nazivom Hrabre žene Kruščice koje su goloruke branile svoju rijeku koja se nalazi u Srednjoj Bosni, a njome se napajaju vodovodi za gradove Vitez i Zenicu. Pedesetak žena je prošle godine krenulo u borbu za svoju rijeku, što je u jednom trenutku izazvalo i reakciju specijalne policije.(Anton FINDERLE)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of