STEPHEN BARTULICA

Član Domovinskog pokreta opet ide na Orbanovu konferenciju desničarskih teškaša, tamo će i govoriti

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Foto X)

(Foto X)


Stephen Bartulica ne participira u postizbornim pregovorima i nema nikakvog utjecaja na odluke u svom Domovinskom pokretu, pa je mogao otputovati u Budimpeštu. Tamo se jučer i danas, kao i prošle godine, održava velika konferencija koja okuplja brojne političke lidere radikalne desnice.

Suorganizatori su mađarski Centar za temeljna prava i najmoćnija američka konzervativna asocijacija CPAC, a glavni je na konferenciji, naravno, premijer susjedne države Viktor Orban. Bartulica se već etablirao u tim krugovima.

Sudjelovao je na toj konferenciji i 2023., a za ovu je i na popisu govornika. Istina, u njegovom donjem dijelu jer na vrhu popisa su sve sami desničarski teškaši, poput Orbana, Nizozemca Geerta Wildersa, predsjednika španjolskog Voxa Santiaga Abascala te sina bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

U Budimpešti je i jako izaslanstvo poznatih američkih trampista. No, najavljeni su i neki političari koji formacijski pripadaju Europskoj pučkoj stranci, a među njima je najzvučnije ime bivši slovenski premijer Janez Janša. S njim se jučer Bartulica slikao i objavio fotografiju.

Bartulica je, pomoću preferencijskih glasova, ušao u Sabor, ali njegov je cilj Europski parlament. Iako je prvi na europskoj listi Domovinskog pokreta predsjednik stranke Ivan Penava, on je već najavio da će svoj mandat, ako ga osvoji, prepustiti drugoplasiranom Bartulici. Ukoliko bude zastupnik u Europskom parlamentu, Bartulica se gotovo sigurno neće pridružiti EPP-u.

Na raspolaganju bi mu bio euroskeptični klub Europskih konzervativaca i reformista, u kojem se u sazivu na izmaku skrasio i Ladislav Ilčić. ECR vodi talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Još desnije je u Europskom parlamentu Identitet i demokracija, u kojem je i stranka Marine Le Pen, pa je i to jedna opcija za Bartulicu.

Ili može biti nezavisan, u kojem je statusu Orbanov Fidesz nakon izbacivanja iz EPP-a.

Htjeli smo o ovoj temi jučer razgovarati s Bartulicom, ali bio je nedostupan u Budimpešti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini