novi kolektivni ugovori

Dobra vijest za radnike u ugostiteljstvu: Od 1. svibnja dižu im se plaće za 17 posto

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler / Novi list)

Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler / Novi list)


Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koju je donijelo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Novi iznosi osnovnih minimalnih bruto plaća bez dodataka za temeljna radna mjesta u ugostiteljstvu primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane od 1. svibnja odnosno od obračuna plaća za svibanj 2024.

Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 % do najvišeg od 20 %. Tako je za prva dva razreda (jednostavni poslovi i manje zahtjevni poslovi), koji se odnose na čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne recepcionare, pomoćne slastičare i slično dogovoreno povećanje bruto plaće za 20 % te iznosi 840 odnosno 850 eura. Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare ugovoren je iznos od 880 eura – povećanje od 16 %, a za konobare specijaliste, kuhare specijaliste i slične povećanje minimalne bruto plaće za 11 % te ista iznosi 980 eura.

Uz povećanje plaća kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih značajno iznad zakonski propisanih, koje turistički sektor prati kroz 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u ovom sektoru. S novim kolektivnim ugovorom ugostiteljstva koji je u primjeni od ove godine do kraja 2025., novo je ugovoreno da se primjena kolektivnog ugovora odnosi i na strane i agencijske radnike te dopune odredbe o rasporedu radnog vremena i odredbe o preraspodjeli.

Povodom proširenja novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma, Željko Kukurin je izjavio: "Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike, a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru. Sindikati u turizmu važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater