ministar gospodarstva

Habijan na otvorenju kuharskog praktikuma u Varaždinu

| Autor: Hina
Damir Habijan (Snimio Luka Jeličić)

Damir Habijan (Snimio Luka Jeličić)


U varaždinskoj Gospodarskoj školi u ponedjeljak je otvoren kuharski praktikum, a ministar gospodarstva Damir Habijan izjavio je da će 'učenici koji budu završili to hvalevrijedno zanimanje bez problema naći posao na tržištu rada'.

Gospodarska škola Varaždin bila je od 2020. do 2023. partner na projektu ReCeZa - Regionalni Centar Zabok čiji je nositelj bila Srednja škola Zabok, a projekt vrijedan više od 8,8 milijuna eura objema je školama donio brojne benefite.

I dok je Srednja škola Zabok, između ostalog, izgradila novu školsku zgradu i akademis te postala Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, Gospodarska škola iz projekta je dobila profesionalnu opremu za kuharski praktikum u vrijednosti od 100.000 eura, dok je Varaždinska županija sa 143.728 eura omogućila uređenje prostora, uvođenje instalacija u praktikum te instalaciju ventilacijskog sustava.

Edukacija učenika u novom, modernom kuharskom praktikumu povećat će kvalitetu nastave kuharstva, omogućiti učenicima stjecanje kulinarskih vještina i pripremiti ih da postanu vrhunski chefovi, naglašeno je.

Habijan: Varaždinska županija lider po ulaganju u obrazovanje

Ministar Habijan istaknuo je da je Varaždinska županija lider u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje te dodao da je, kada je riječ o strukovnim zanimanjima i radnoj snazi, Hrvatska deficitarna.

"U Hrvatskoj 70 posto učenika koji upisuju srednje škole upisuju upravo strukovna zanimanja, ali unatoč tome s tim zanimanjima i s nedostatkom radne snage i dalje imamo problem. Učenici koji će ovdje završiti Gospodarsku školu i ovo hvalevrijedno zanimanje bez problema će naći posao na tržištu rada", smatra Habijan.

Iznio je i podatak da je u posljednje četiri godine broj obrta u Hrvatskoj 55 posto veći, a u Varaždinu čak i 65 posto. Pojasnio je i koje je mjere u segmentu obrtništva poduzelo Ministarstvo gospodarstva.

"Prije svega, ono što je zanimljivo jest stipendiranje učenika – 15.500 stipendija koje je dodijeljeno u vrijednosti 29 milijuna eura i 1316 stipendija gospodarskim subjektima vrijednih 11,5 milijuna eura, dakle ukupno 40,5 milijuna eura i to je dalo rezultate. U školskoj godini 2022./23. nakon dugo vremena imamo porast broja upisa u strukovne škole", ustvrdio je Habijan.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako su Varaždinskoj županiji bitne sigurnost, gospodarski rast i obrazovanje te da je školstvo prilagođeno potrebama gospodarstva.

"Naši učenici kada završe svoje školovanje, ne čekaju na Zavodu za zapošljavanje svoje radno mjesto, već se mogu odlučiti idu li na tržište rada, nastavljaju daljnje školovanje na fakultetima ili će pokrenuti neki od svojih privatnih inicijativa", rekao je Stričak.

Podsjetio je da je Županija osnivač 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti, pet centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima i dvaju centara kompetentnosti te da su srednje škole prilagođene cjeloživotnom obrazovanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum