UTOPIJA ILI?

LIGA PRVAKA Ideja o završetku sezone još živi. Za ljetnu završnicu UEFA u igri ima ČETIRI MODELA

| Autor: Marko CVIJANOVIĆ (Novi list)
Detalj s utakmice Borussia (D) - PSG - Duel Erlinga Brauta Halanda i Marca Verrattia EPA

Detalj s utakmice Borussia (D) - PSG - Duel Erlinga Brauta Halanda i Marca Verrattia EPA


Pod pretpostavkom da UEFA ustraje u svom prvotnom naumu pa završnicu elitnog europskog klupskog natjecanja odluči okončati prema postojećem modelu, do kraja bi se moralo odigrati još 17 utakmica u 11 dana i šest tjedana

Iako se u ovom trenutku sve doima kao utopija, UEFA još uvijek ne odustaje od snova o okončanju tekuće sezone Lige prvaka u svom integralnom izdanju, što uključuje odigravanje preostalih uzvratnih utakmica osmine finala, dupli program četvrtfinala i polufinala, odnosno održavanje finala. Taman to značilo da će program debelo zagaziti u kolovoz, zaključno s finalnom utakmicom u drugoj polovici, a da nova sezona 2020./21. neće početi prije listopada. Koliko god, međutim, čelnici krovne organizacije europskog nogometa ustrajali na postojećem modelu, naravno da razmišljaju i o alternativnim rješenjima.

Proširen kalendar

Pod pretpostavkom da UEFA ustraje u svom prvotnom naumu pa završnicu elitnog europskog klupskog natjecanja odluči okončati prema postojećem modelu, do kraja bi se moralo odigrati još 17 utakmica u 11 dana i šest tjedana. Dakle, prvi tjedan: preostale utakmice osmine finala, drugi tjedan: prve utakmice četvrtfinala, treći tjedan: uzvratne utakmice četvrtfinala, četvrti tjedan: prve polufinalne utakmice, peti tjedan: uzvratne polufinalne utakmice i šesti tjedan: finale u Istanbulu. Za takav je scenarij, naravno, potrebno proširiti europski kalendar koji se neće kositi s odigravanjem nacionalnih prvenstava i koji će novog europskog prvaka moći iznjedriti poslije 15. kolovoza, možda čak i uoči tradicionalnog ždrijeba skupina Lige prvaka u Monte Carlu (ako isti ne bude odgođen). Shodno tome, u rujnu bi počele nove sezone nacionalnih prvenstava i natjecateljske utakmice reprezentacija, a onda u listopadu početi nova sezone Lige prvaka, u tom slučaju vjerojatno "kraća" za barem jedno pretkolo.

Prva alternativa postojećem modelu Lige prvaka jest završnica koja u preostalim fazama uključuje samo po jednu utakmicu (90 ili 120 minuta plus eventualno jedanaesterci). U tom slučaju do kraja ove sezone bilo bi odigrano 11 utakmica i sve bi bilo gotovo za samo četiri tjedna, uz uvjet da se istoga dana, zbog potreba televizija, mogu odigrati samo dvije utakmice, vjerojatno jedna od 19, a druga od 21 sat.

Košarkaški model

Druga alternativa tiče se održavanja Final foura po provjerenoj košarkaškoj formuli koja podrazumijeva odigravanje polufinalnih i finalnog susreta u istom gradu (u ovom slučaju u Istanbulu). UEFA bi se u tom slučaju povodila modelom novoosnovane Lige nacija: odigravanje susreta u skupinama pa završnica s četirima momčadima u domaćem okruženju jednog od finalista. U tom slučaju također bi trebalo odigrati samo 11 utakmica, a završnica bi u teoriji mogla trajati tjedan kraće: prvi za osminu finala, drugi za četvrtfinale i treći za završnicu u obliku već spomenutog Final foura.

Kao treća alternativa UEFA navodno razmišlja o Final eightu, koji bi u značajnoj mjerio umanjio mogućnost logističkih i organizacijskih problema. U konačnici bi osam najboljih momčadi igrale u istom gradu četvrtfinale, polufinale i finale. Između prve utakmice i finala prošlo bi samo 11 dana.

Sve su to pretpostavke, izbor i kalendar završnice tekuće sezone Lige prvaka u prvom redu određuje razvoj situacije s pandemijom koronavirusa, odnosno odluke Vlada pojedinih zemalja koje se bore s ovom globalnom pošasti. Utakmice pred praznim tribinama pritom valja smatrati manjim zlo po onoj poznatoj uzrečici: bolje išta, nego ništa! Sve ostalo je sada u drugom planu. Najvažnije je spasiti tekuću sezonu, taman to značilo da na utakmicama neće biti gledatelja i da se igrači neće pozdravljati prije početka utakmica.

Modeli završnice Lige prvaka

POSTOJEĆI

17 utakmica

4 osmina finala

8 četvrtfinale

4 polufinale

1 finale

BEZ UZVRATA

11 utakmica

4 osmina finala

4 četvrtfinale

2 polufinale

1 finale

FINAL FOUR

4 osmina finala

4 četvrtfinale

3 završni turnir u istom gradu

(2 polufinala, finale)

FINAL EIGHT

4 osmina finala

7 mini-turnir u istom gradu

(4 četvrtfinala, 2 polufinala + finale)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum